Prihrani do 30% energije s pranjem pri 30 ºC

Akcija Prihrani do 30% energije s pranjem pri 30 ºC

Pranje perila je nujno opravilo v vsakem gospodinjstvu, zato je neizbežen tudi strošek za električno energijo, ki jo pri tem porabimo. Ob tem pa le redko pomislimo, da bi lahko z ukrepi učinkovite rabe prihranili del energije in s tem zmanjšali znesek na računu, hkrati pa bi tako pripomogli tudi k manjšemu obremenjevanju okolja.

Da bi poudarili pomen učinkovite rabe električne energije in da bi porabnikom na čim bolj slikovit način prikazali, koliko energije je potrebno, da operemo en stroj perila, je na pobudo Ariela v okviru kampanje »Energija si, bodi učinkovit« nastala akcija Prihrani do 30% energije s pranjem pri 30 °C.  Ariel je namreč razvil pralna sredstva, ki učinkovito odstranjujejo madeže že pri 30 °C.

Pri pranju perila v pralnem stroju se kar 90 odstotkov energije porabi za gretje vode

Pri pranju perila v pralnem stroju se kar 90 odstotkov energije porabi za gretje vode, zato je izbira temperatura pranja zelo pomembna. Če temperaturo zmanjšamo s 40 na 30 °C lahko prihranimo kar do 30 odstotkov električne energije. Tako že pri štirih pranjih prihranimo dovolj energije za naslednji pralni stroj umazanega perila.

Najboljše je prati v času nižje tarife

Koristen ukrep je tudi pranje v času nižje tarife električne energije(link na oglaševalsko akcijo HSE) – to je med 22. in 6 uro ob delovnih dnevih ter ves dan ob koncu tedna. Nezanemarljiva pa je tudi starost in učinkovitost pralnega stroja (link na Ali ste vedeli na dnu tega teksta), saj starejši stroji porabijo precej več električne energije in vode, kot novejši modeli.


260 kolesarjev = 24 pralnih strojev pri 30 °C

Na dveh dogodkih v Ljubljani in Mariboru se je oktobra na sobnih kolesih zvrstilo 260 mimoidočih, kolesarjev in šolarjev. Energijo, ki je nastajala med poganjanjem pedal smo s pomočjo računalniškega programa sproti pretvarjali in prikazovali na zaslonih, v 14 urah pa so kolesarji proizvedli za okoli 8,3 kWh električne energije, kar bi zadostovalo za 24 pranj perila v pralnem stroju pri temperaturi 30 °C.


Simbolična energija za osnovni šoli

Pridobljeno energijo v simboličnem znesku 2.500 EUR je Procter&Gamble d.o.o. Ljubljana podaril Osnovni šoli Ledina Ljubljana, ki bo denar porabila za zamenjavo navadnih žarnic v šoli z energetsko učinkovitimi varčnimi sijalkami, enako vsoto pa je prejela tudi Osnovna šola Draga Kobala, ki bo donacijo porabila za zamenjavo dotrajanih oken v več kot pol stoletja stari šolski zgradbi. Donacija simbolično predstavlja energijo, ki so jo vsi udeleženi (med njimi tudi učenci obeh šol) prispevali s poganjanjem sobnih koles.


Udeleženci akcije

Akcijo Prihranimo do 30% energije s pranjem pri 30 °C so omogočili člani Mreže družbene koristnosti Sinergija. Pobudnik in investitor akcije je Ariel, ki je razvil pralna sredstva z učinkovito formulo pranja pri 30 °C in s tem omogočil prihranek do 30 % električne energije, podprla pa so ga Gorenje, Center za energetsko učinkovitost pri Institutu Jožef Stefan, ter agencija za integrirano komuniciranje Informa Echo, organizator kampanje »Energija si, bodi učinkovit« ter pobudnik in upravljalec Mreže družbene koristnosti Sinergija. Akcijo sta podprli Mestna občina Ljubljana in Mestna občina Maribor ter Kolesarska zveza Slovenije s številnimi kolesarskimi klubi iz vse Slovenije.

V Ljubljani so pedala koles vrteli kolesarji iz športnega društva BAM.Bi iz Kranja, športnega društva Turbo M in športnega društva Sokol iz Ljubljane ter ekipa Radenska KD Finančna točka iz kolesarskega društva Rog, ekstremna kolesarja Jure Robič in Marko Baloh ter triatlonec David Pleše in učenci OŠ Ledina. Dogodka se je udeležil tudi župan Mestne občine Ljubljana Zoran Jankovič.

V Mariboru  sta na sobno kolo sedla tudi mariborski podžupan Danilo Burnač in Vlasta Krmelj, direktorica Energetske agencije za Podravje, veliko energije pa so prispevali kolesarji iz kolesarskega društva Branik iz Maribora, kolesarskega kluba Perutnina Ptuj in kolesarskega kluba Rogla iz Slovenskih Konjic ter učenci OŠ Draga Kobala.

Največ energije med klubi – za več kot 3 pralne stroje, oprane pri 30 °C - so prikolesarili člani kolesarskega kluba Rogla, enako količino energije pa so z vrtenjem pedal proizvedli tudi trije ekstremni športniki, ekstremna kolesarja Jure Robič in Marko Baloh ter triatlonec David Pleše, ki so predstavljali prav poseben tim.


Kaj lahko storimo doma?

Nasveti za učinkovito odstranjevanje madežev

 • Pred pranjem sortirajte perilo na belo, svetlo in temno in izberite primerno pralno sredstvo – tekoča pralna sredstva so bolj primerna za barvno perilo in za nanašanje direktno na madeže, pralne praške pa lahko preprosto doziramo glede na umazanost perila.
 • Ko napolnite boben s perilom na vrhu pustite za dlan široko odprtino. Tako bo imela voda s pralnim sredstvom dovolj prostora, da bo prodrla do vseh madežev in nečistoč in jih odstranila. To je še posebno pomembno pri modernih pralnih strojih, ki porabijo manj vode.
 • Pri doziranju pralnega sredstva upoštevajte, kako umazana so oblačila, zelo pomembna pa je tudi trdota vode.
 • Pri odstranjevanju madežev deodorantov na madež nanesite tekoče sredstvo Ariel, namočite v topli vodi, ki ste ji dodali pralno sredstvo in operite v pralnem stroju. Če se želite izogniti novim madežem, bo verjetno potrebna zamenjava deodoranta.
 • Otroško hrano z oblačil odstranite tako, da jih vsaj za dve uri namočite v topli vodi, ki ste ji dodali pralni prašek Ariel , nato pa operete.
 • Sveže krvave madeže sperite s hladno vodo in operite po navodilih, zasušene madeže krvi pa za dve uri namočite v vodi, ki ste jih dodali pralni prašek in nato operite.
 • Nadležne ostanke žvečilnih gumijev odstranite tako, oblačilo položite v plastično vrečko in jih položite v zamrzovalnik. Poskusite odstraniti čim več zamrznjenih delcev, nato pa madež premažite s tekočim Arielom in operite v pralnem stroju.
 • Madeže rje je z občutljivih tkanin, kot sta volna in svila, zelo težko odstraniti. Pri drugih tkaninah na madež posujte ščep soli in limonin sok in pustite stati čez noč. Naslednji dan operite v pralnem stroju. Za zelo trdovratne madeže uporabite odstranjevalec rje in operite. Da se boste naslednjič izognili rjastim madežem, vedno preverite žepe oblačil pred pranjem in iz njih odstranite kovinske predmete. Preverite stojalo za perilo ali radiatorje, na katerih sušite perilo – rja se lahko z njih prenese na oblačila.
 • Paradižnikov sok ali mezgo odstranite tako, da madež za eno uro namočite v hladni vodi in operete s pralnim sredstvom.
 • Nastanek vozličkov (muck) na oblačilih je posledica pogostega pranja in trenja tkanin. Če želite zmanjšati nastanek vozličkov pred pranjem vedno preverite navodila za pranje, vozličke pa lahko v veliki meri odstranite s krtačenjem oblačil in posebnimi lepljivimi pripomočki za odstranjevanje vozličkov.

Zeleni nasveti za pranje

 • Pri pranju porabimo 90 % električne energije za ogrevanje vode. Da ne bi po nepotrebnem trošili energije, uporabljajmo energijsko varčne programe.
 • Pranje pri 60 °C porabi samo polovico električne energije v primerjavi s pranjem pri 90 °C.
 • Za normalno umazano belo bombažno perilo lahko izberemo poseben program pri 60 °C, namesto pri 90 °C, in pri tem prihranimo 40 % električne energije. Pri manj umazanem perilu lahko uporabimo krajši program z nižjo temperaturo pranja in s tem prihranimo do 50 % električne energije.
 • Z navadnimi programi perimo perilo le takrat, ko ga je za poln boben. Sicer izberimo program za polovično naložen boben. Prihranek električne energije je tudi do 25 %.
 • Ne pretiravajte z uporabo pralnih sredstev, ker tako vaš pralni stroj dela težje in porablja več energije. Pralne stroje Gorenje odlikuje poseben ekološko varčevalni sistem, ki preprečuje izgubo pralnega sredstva med dovajanjem vode. Omogoča tudi do 20 % manjšo porabo detergenta in tako učinkoviteje varuje okolje.
 • Pralni stroj vključimo v času nižje tarife električne energije. To je med vikendi, prazniki in ponoči. Z Gorenjevimi napravami ne motimo sosedov, saj so tako tihe, da lahko obratujejo ob katerem koli času.
 • Razen pri izredno umazanem perilu lahko predpranje izpustimo. Porabo električne energije tako zmanjšamo vsaj za 10 %.
 • Za odstranjevanje beljakovinskih madežev je pomembno aktiviranje encimov, ki je najučinkovitejše pri temperaturi 40 °C. Gorenjevi ECO pralni stroji omogočajo, da pri programih pranja na višjih temperaturah prvih 15 minut poteka na temperaturi 40 °C. Po zaključeni encimski fazi pa se pranje nadaljuje na predhodno izbrani temperaturi. Tudi če bi izbrali program 40 °C bi bila vaša garderoba po pranju čista, zato priporočamo izbiro nižjih temperatur za iste pralne učinke.
 • Koristna dejstva o gospodinjskih aparatih

Člani mreže SINERGIJA