Prihrani do 50 % pri računu za električno energijo

Prihrani do 50 % pri računu za električno energijo, Porabi manj, energetski kalkulator

Kampanja »Energija si, bodi učinkovit« že več let spodbuja k učinkoviti rabi energije in premišljenemu ravnanju z napravami, ki električno energijo porabljajo za svoje delovanje. Sredi januarja (2008) se je znotraj kampanje začela nova akcija »Prihrani do 50 % pri računu za električno energijo«, v kateri želi Holding Slovenske elektrarne porabnike z nasveti, podprtimi z izračuni o možnem prihranku, usmeriti k zmanjševanju porabe električne energije in s tem tudi k zmanjševanju stroškov za njo.


Zakaj podražitve?

Vse večja poraba električne energije pomeni večje potrebe po njenem pridobivanju, zaradi česar je potrebno graditi nove elektrarne. Če sami ne moremo proizvesti dovolj električne energije, jo je potrebno uvažati, kar povečuje energetsko odvisnost od drugih držav (kar se je pokazalo kot zelo problematično pri zadnji zapori plina iz Rusije).

Poleg tega je v zadnjih letih v Sloveniji nastal velik razkorak med tržnimi cenami električne energije na mednarodnem trgu in maloprodajnimi cenami za gospodinjstva, kar je povzročilo podražitve ob koncu minulega leta. 

Tržnega gibanja cen smo se že pred leti navadili pri nafti, bencinu in kurilnem olju, kjer cene nihajo glede na vrednost sodčka nafte na svetovnih trgih.


Z malimi koraki do uspeha

Kljub podražitvam je električna energija še vedno najcenejši energent pri nas. Podražitvam vseh vrst energije se v prihodnje gotovo ne bomo mogli izogniti, da nas te ne bi toliko prizadele, pa si lahko pomagamo kar sami z upoštevanjem nasvetov učinkovite rabe energije.

Pogosto so dovolj že majhni koraki, kot so to pokazale prejšnje akcije znotraj kampanje »Energija si, bodi učinkovit«. Uporaba ene varčne sijalke v gospodinjstvu namesto klasične žarnice prihrani okoli 120 kilovatnih ur električne energije na leto. Če bi to storila vsa gospodinjstva v Sloveniji, ki so prejela varčne sijalke v akciji »Varčna sijalka v vsak dom« pa bi vsako leto prihranili približno toliko energije, kot jo pridela ena hidroelektrarna.

Precej energije lahko prihranimo tudi pri pranju. S pranjem pri 30 °C (namesto pri 40 °C) bomo namreč porabili kar 30 % električne energije manj.

Več posameznih prihrankov seveda povečuje skupni prihranjeni znesek, tako kot v spodnjih tabelah, kjer je predstavljenih še več predlogov in konkretnih izračunov, koliko lahko prihranite električne energije in za koliko se vam bo v tem primeru zmanjšal znesek na položnici. Še več nasvetov za učinkovito rabo energije pa najdete v zavihku Nasveti za varčevanje.


Koliko lahko prihranimo?

Kolikšen prihranek lahko posamezno gospodinjstvo zagotovi, je odvisno od mnogih faktorjev. Upoštevati je treba velikost gospodinjstva, vrsto opreme, število gospodinjskih aparatov, poleg tega pa tudi dejstvo, da je le določen prihranek mogoče doseči brez večjih investicij, za večji prihranek pa je treba razmišljati dolgoročno in že ob samem nakupu dati prednost energetsko varčnim in okolju prijaznim tehnologijam.

OPOMBA: V tabelah podani izračuni so informativno-primerjalne narave. Prihranki pri razsipnejših gospodinjstvih so ob upoštevanju nasvetov lahko tudi bistveno višji in presegajo tukaj podane vrednosti.

Za simulacijo ukrepov, ki omogočajo prihranek električne energije in s tem zmanjšajo znesek na računu za elektriko, smo izbrali dva tipa običajnega gospodinjstva:

 • Povprečno gospodinjstvo z letno porabo 4.400 kWh (Račun za električno energijo na mesec je okoli 40 EUR, letni strošek okrog 500 EUR, dnevna poraba pa znaša dobrih 11 kWh)
 • Gospodinjstvo, ki tudi toplo vodo ogreva z električno energijo in ima zato letno porabo 7.300 kWh (Račun za električno energijo na mesec je med 65 in 70 EUR, letni strošek okrog 800 EUR dnevna poraba pa znaša približno 20 kWh)

Obe gospodinjstvi imata z izjemo segrevanja tople vode, vse ostale elemente identične. Uporabljajo se sledeči gospodinjski aparati:

 • kombinirani hladilnik (energijski razred: B, starost: 6 let, volumen hladilnega dela: 210 l, volumen zamrzovalnega dela: 70 l)
 • zamrzovalnik (energijski razred C, starost 10 let, volumen 190 l)
 • Pralni stroj (energijski razred C, starost 10 let, število pranj na teden: 4,5)
 • Pomivalni stroj (energijski razred B, starost 6 let, število pomivanj na teden: 5)
 • Sušilni stroj (energijski razred C, število polnjenj na teden: 2,7)
 • Steklokeramični električni kuhalnik/plošča
 • Pečica energijskega razreda C
 • Osebni namizni računalnik z LCD monitorjem (Računalnik na dan prižgan 3 ure)
 • Televizija (Katodna televizija)
 • Razsvetljava (20 svetlobnih točk – svetil, od tega 26 % varčnih žarnic, 8 % podolgovatih fluorescentnih sijalk ter 25 % halogenk)
 • HI-FI avdio naprava
 • Predvajalnik DVD-jev oziroma VHS kaset

Ostala poraba v višini 45 kWh na mesec (mali gospodinjski aparati, sesalci, sušilci za lase, digitalne ure, brezžični telefoni, modemi, set-top boksi, itd.)


Člani mreže SINERGIJA