Biorevolucija in Kusturica

Drvengrad, Porabi manj - moj energetski svetovalec, učinkovita raba energije

Tako kot svetovno znani zvezdniki tudi slavni režiser Emir Kusturica s svojimi dejanji promovira eko-turizem, eko-hiše in eko-energijo

Svetovne zvezde, Brad Pitt, Orlando Bloom, Salma Hayek, George Clooney… živijo v hišah, ki so energetsko varčne in uporabljajo obnovljive vire energije, ali pa vozijo električne in hibridne eko-mobile.

Arnold Schwarzenegger, Harison Ford, Leo DiCaprio, Cameron Diaz ... poskušajo s svojo slavo podpreti razne kampanje za ohranjanje življenskega okolja, trajnostnega razvoja oziroma razvoja “zelene” industrije in kar  je najbolj pomembno, “zelene” ali “eko-mislenosti”. Bolj smo odvisni mi od Matere narave, kot je ona odvisna od nas, nam sporoča Julia Roberts.

V Ameriki je na razvoj učinkovitosti in varčevanja z energijo močno vplival "gospod Terminator" (Arnold Schwarzenegger). Zaradi njegove politike je Kalifornija trenutno najbolj energetsko učinkovita ameriška zvezna država.

Drvengrad, Porabi manj - moj energetski svetovalec, učinkovita raba energije

Od slavnih ljudi na Balkanu je v tej smeri največ naredil znani režiser Emir Kusturica. Svojo kreativnost, ki jo je uporabljal v veliko (tudi nagrajenih) filmih (Oče na službeni poti, Underground, Dom za vešanje, Arizona dream, dokumentarec o Maradoni ...), glasbi ("Zabranjeno pušenje", "Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra" …), pisanju, igralstvu  – je tokrat uporabil v ekološko-filmsko-turističnem projektu DRVENGRAD. Celotna vas, ki se nahaja v bližini majhnega naselja Mokra gora (v bližini mesta Užice v Srbiji), je narejena iz večinoma naravnih materijalov in se ogreva na biomaso (pelete).

Foto: Damijan Jagodic, Porabi manj, moj energetski svetovalec

Trenutno pa je podpisan sporazum, da bo njegovo podjetje v tem kraju sodelovalo tudi v financiranju in izdelavi dveh solarnih- in dveh hidro-elektrarn, ter ene elektrarne na biomaso.

Biorevolucija, Porabi manj - moj energetski svetovalec, učinkovita raba energije

“Moji motivi za sodelovanje v projektu so človeški in družbeni. Naša prihodnost je odvsina od podobnih projektov. Uspeli smo ohraniti Mokro goro pred uničenjem zaradi proizvodnje niklja, neobnovljivega vira, pa ni nobenega razloga, da v Mokri gori, ki je medtem zaščitetna kot naravna dediščina, ne začnemo z uporabo obnovljivih virov energije: sonca, vode in biomase” – je povedal Kusturica.

Ali ste vedeli

  • Leta 1900 je v Užicah začela delati prva polfazna hidoelektrarna v Evropi in druga na svetu, po tisti na Niagarinih slapovih. 
  • Leta 1914 je zgrajena HE Završnica  prva javna elektrarna v Sloveniji.

     Foto: Damijan Jagodic / Johnny Depp / Porabi manj, moj energetski svetovalec 
     
Večino fotografij je prispeval Damijan Jagodic


Člani mreže SINERGIJA