Ne spreminjajte kuhinje v Aljasko

Porabi manj - energetski kalkulator, učinkovita raba energije

Optimalna temperatura nižji stroški

Hladilnik in zamrzovalnik sta nepogrešljiva gospodinjska pripomočka, ki morata biti stalno priklopljena na električno energijo, poleg tega pa sodita med največje potrošnike električne energije v gospodinjstvu. Njuno porabo lahko zmanjšamo že z nekaj preprostimi ukrepi, kot sta kratkotrajno odpiranje vrat in optimalna temperatura (okoli 5 °C v hladilniku in – 18 °C v zamrzovalniku).

Manj ledu manjša poraba

Nezanemarljivo je tudi odmrzovanje zamrzovalnika in zamrzovalnega dela hladilnika. Že 5 mm debela plast ledu namreč poveča porabo energije za 30 %. Približno polovica slovenskih gospodinjstev hladilne naprave odmrzuje dvakrat letno, temu pa se lahko izognemo z nakupom naprav, ki same uravnavajo debelino ledu.

Nov hladilnik boljša energetska učinkovitost

Zelo pomembna pri hladilnih napravah je tudi starost. 15 in več let stari aparati porabijo tudi do trikrat več energije kot novi. Zamenjava hladilne naprave z najbolj energijsko učinkovito lahko znesek na računu za električno energijo zmanjša za okoli 7 %. Okoli 40 % hladilnih naprav v slovenskih gospodinjstvih sodi v energijski razred A ali višje (REUS 2011*). Kljub hitremu tehnološkemu napredku je delež porabljene energije za delovanje hladilnih in zamrzovalnih aparatov v gospodinjstvih v povprečju skoraj tretjinski.

*Raziskava energetske učinkovitosti Slovenije - REUS 2011

Preverite koliko lahko prihranite pri ogrevanju, klimatizaciji 
in električnih napravah.
 

Porabi manj, moj energetski svetovalec, učinkovita raba energije

 

Člani mreže SINERGIJA