Prihrani in ohrani okolje z Zeleno belo tehniko

Prihrani in ohrani okolje z zeleno belo tehniko

Akcija spodbujanja uporabe energetsko učinkovitih velikih gospodinjskih aparatov je bila dobrodošla vsem, ki so želeli zamenjati svoje stare stroje. Pobudnik akcije z ekološkim imenom Zelena bela tehnika je podjetje Mercator Tehnika, ki se je aktivno pridružilo kampanji "Energija si, bodi učinkovit". Izbor energijsko učinkovitih naprav je povzet v posebnem prodajnem katalogu, ki smo ga dopolnili s koristnimi informacijami in ukrepi za učinkovito rabo energije (kratko URE) ter podprli z ugotovitvami iz raziskave REUS 2009. Akcijo pa boste prepoznali tudi na jumbo plakatih in drugih oglasnih materialih.

Glavno sporočilo akcije se glasi: zamenjajte staro belo tehniko z energetsko učinkovito in prihranite, v njej pa bo mogoče od 15. oktobra pa vse do konca leta v prodajalnah Mercator Tehnika kupiti izbrane velike gospodinjske aparate energijskega razreda A, A+ in A++ in z njimi nadomestiti stare.

Stari gospodinjski aparati namreč porabijo precej več energije, kot novi, energijsko učinkoviti modeli. To potrjuje tudi podatek, da je samo v Evropi danes 188 milijonov gospodinjskih aparatov, starejših od 10 let. Če bi jih zamenjali z novimi, bi prihranili toliko energije, kot je proizvede 12 termoelektrarn z močjo 500MW.

Vsem, ki bodo ob nakupu novega energijsko učinkovitega aparata oddali svoj stari aparat, v Mercatorju ponujajo popust in odvoz starega aparata. Ker so tudi nepravilno odstranjeni odsluženi gospodinjski aparati obremenitev za okolje, se je Mercator povezal z družbo ZEOS, ki bo poskrbela za zbiranje ter pravilno odstranjevanje in recikliranje odsluženih gospodinjskih aparatov.  

Trojna korist in zaključen Eko krog

Tako bodo uporabniki hkrati dosegli trojno korist: prihranek denarja pri nakupu novega energijsko učinkovitega gospodinjskega aparata, prihranek energije in denarja pri njegovi uporabi ter zavedanje, da bo odsluženi aparat resnično končal na zbirališču stare elektronske in električne opreme in da bo nadaljeval svojo pot v recikliranje in ponovno uporabo surovin.
 
Na ta način se bo zaključil in ponovno začel Eko krog, ki vključuje izdelavo, nakup in uporabo novega aparata, pravilno odstranjevanje, recikliranje in uporabo surovin za nov izdelek.  

Člani mreže SINERGIJA