Hlajenje hrane

Hlajenje hrane / učinkovita raba energije

Hladilnik in zamrzovalnik sta nepogrešljiva gospodinjska pripomočka, ki morata biti stalno priklopljena na električno energijo, poleg tega pa sodita med največje potrošnike električne energije v gospodinjstvu. Njuno porabo lahko zmanjšamo že z nekaj preprostimi ukrepi, kot sta kratkotrajno odpiranje vrat in optimalna temperatura (okoli 5 °C v hladilniku in – 18 °C v zamrzovalniku). Nezanemarljivo je tudi odmrzovanje zamrzovalnika in zamrzovalnega dela hladilnika. Že 5 mm debela plast ledu namreč poveča porabo energije za 30 %. Približno polovica slovenskih gospodinjstev hladilne naprave odmrzuje dvakrat letno, temu pa se lahko izognemo z nakupom naprav, ki same uravnavajo debelino ledu. Zelo pomembna pri hladilnih napravah je tudi starost. 15 in več let stari aparati porabijo tudi do trikrat več energije kot novi. Zamenjava hladilne naprave z najbolj energijsko učinkovito lahko znesek na računu za električno energijo zmanjša za okoli 7 %. Okoli 40 % hladilnih naprav v slovenskih gospodinjstvih sodi v energijski razred A ali višje (REUS 2012*). Kljub hitremu tehnološkemu napredku je delež porabljene energije za delovanje hladilnih in zamrzovalnih aparatov v gospodinjstvih v povprečju skoraj tretjinski.

*Raziskava energetske učinkovitosti Slovenije - REUS 2012

 

Pri nakupu novih aparatov vedno izberimo najvišji energetski razred >>>

Če kupujemo nove gospodinjske aparate, se prepričajmo, ali so energetsko učinkoviti. Pri nakupu novih aparatov vedno izberimo najvišji energetski razred in primerjajmo naprave z isto oznako energetskega razreda, saj se lahko poraba od modela do modela razlikuje. 

Pri varčevanju nam pomagajo nekateri hladilniki kar sami >>>

s funkcijami kot npr. samodejnim odstranjevanje ledu z uparjalnika, ali z zvočnim oz. svetlobnim signalom, ki nas opozori, da so vrata hladilnika odprta predolgo časa. Veliko pa lahko kljub sodobni tehniki še vedno prispevamo tudi sami. 

Optimalna temperatura v hladilniku je približno 5 °C >>>

saj se poraba električne energije pri vzdrževanju nižje temperature močno poveča. Višja temperatura pa ni priporočljiva, saj se hrana hitreje pokvari. Nižja temperatura ne pomeni nujno tudi boljše hrambe hrane, poraba energije pa lahko zraste tudi do 15%. Optimalna temperature je med 4 in 6 stopinjami

Temperaturo v našem hladilniku zlahka izmerimo, tako da položimo termometer v skodelico z vodo, ki jo postavimo v sredino hladilnika. 

 

Odmrznimo zamrznjeno hrano v hladilniku >>>

Mraz, ki pri tem nastane, se ne ustvari s trošenjem energije.

Včasih hrana ne spada v hladilnik >>>

To velja za neodprte konzerve in produkte, ki jih tudi v trgovini najdemo zunaj hladilnikov. Zelenjava, kot so npr. paradižniki, kumarice in paprika, imajo zunaj njega celo boljši okus.

Med zimo je zamrzovalni del pogosto neizkoriščen >>>

hladilnik pa še dalje porablja energijo za zamrzovanje tega dela. Z majhno ukano lahko zmanjšamo porabo energije tako, da napolnimo prazne posode z vodo in jih pustimo zunaj, dokler ne zmrznejo, nato pa jih postavimo v zamrzovalnik. Tako zapolnimo prazen prostor in zmanjšamo območje, ki se mora ohranjati hladno. 

Prazni hladilniki so največji porabniki električne energije >>>

Živila v hladilniku v svoji masi akumulirajo hlad in s tem prispevajo k vzdrževanju nizke temperature. Prazne prostore lahko začasno zapolnimo tako, da vrečko natlačimo z zmečkanim časopisnim papirjem in jo postavimo na prazno mesto, dokler ga ne zapolnimo z novim živilom. Večji hladilnik je cenejši in bolj učinkovit kot dva manjša / Za dvočlansko gospodinjstvo običajno zadošča 100 do 120 litrski hladilnik, medtem ko bo za štiričlansko družino potreben hladilnik z 200 - 250 litri koristne prostornine. Velikost hladilnika in zamrzovalne skrinje izbiramo glede na svoje dejanske potrebe. V večini gospodinjstev zadostujejo že kombinirane hladilne omare. 

Zamenjajmo star hladilnik >>>

Če star hladilnik zamenjamo z novim najvišjega energijskega razreda (A in več), bomo največ prispevali k zmanjšanju svojega računa za elektriko in varčevanju z energijo in njenimi viri.

Med dopustom izključimo hladilnik >>>

Če hladilnika dlje časa ne uporabljamo, na primer med dopustom, je bolje, da ga izključimo. Vrata naj ostanejo rahlo odprta, da se izognemo plesni. 

Hladilnika in zamrzovalnika ne odpirajmo po nepotrebnem >>>

Vrata naj bodo odprta le toliko časa, da iz njega vzamemo oziroma vanj položimo želena živila. Za vsako minuto odprtih vrat naprava porabi dodatne tri minute, da znova vzpostavi želeno temperaturo. 

V hladilnik in zamrzovalnik spada le osušena in hladna hrana >>>

... sicer se hitreje tvori led, ki poveča porabo energije. En sam milimeter ledu v hladilniku ali zamrzovalniku pomeni nekaj odstotkov večjo porabo električne energije. Tekočine v hadilniku naj bodo v zaprtih posodah oz. v posodah s pokrovom. 

Preverjajmo tesnjenje >>>

Dotrajano tesnilo na vratih moramo takoj zamenjati, prav tako vedno preverimo, če so vrata tesno zaprta. Pomembno je, da preverimo, če se naš hladilnik ali zamrzovalnik dobro zapira. To lahko preizkusimo tako, da v hladilnik ali zamrzovalnik postavimo prižgano žepno svetilko. To, seveda, moramo storiti v temi. Če bomo skozi gumo / reže videli svetlobo, se vrata več ne zapirajo, kot bi se morala, saj se je tesnilo na vratih obrabilo. Skozi vrata, ki se ne zapirajo dobro, izteka energija. To lahko preizkusimo tudi tako, da postavimo papir med vrata in hladilnik. Če nato papir le stežka izvlečemo, se vrata še vedno dobro zapirajo. Gumo lahko ohranimo v dobrem stanju tako, da jo redno čistimo z mokro krpo. 

Vzdržujmo tudi zadnjo stran hladilnika >>>

Priporočljivo je dvakrat letno posesati cevi na zadnji strani hladilnika za doseganje največje možne učinkovitosti.

Ne pokrivajmo hladilnih rešetk >>>

Hladilnih rešetk na zadnji strani ne smemo pokriti, saj s tem zmanjšamo učinkovitost odvajanja toplote iz hladilnika oziroma zamrzovalnika. 

Kondenzator na zadnji strani hladilnika mora biti vedno čist in brez prahu >>>

Čistimo ga z mehko krtačo ali sesalnikom. V kanalu pod hladilnim elementom na zadnji strani hladilnika ali zamrzovalnika se zbira kondenzirana voda. Zato mora biti čist, brez ostankov hrane. Redno je treba preveriti ali je kanal čist. Če ni, ga očistimo z zobotrebcem ali bombažno palčko.

Hladilnika in zamrzovalnika ne izpostavlajte toploti >>>

kjer ga sonce lahko močno segreje. Tako porabi naprava pri v prostoru z 21 °C namesto 20 °C okoli 6 % več električne energije. V toplem kletnem prostoru pri 30 – 35 °C se poraba skoraj podvoji. Pazite tudi, da je hrbet aparata vsaj 10 cm oddaljen od zidu, da ne prihaja do pregrevanja in seveda povčane rabe električne energije.

Ali ste vedeli
Hladilnik in zamrzovalnik moči 200-400W porabi 1kWh energije v 3 do 5 urah.

Za zamrzovalne skrinje je priporočljiva temperatura okoli -18 stopinj Celzija >>>

Pet stopinj nižja temperatura pomeni 25 odstotkov večjo porabo elektrike. 

Redno odstranjujmo ledne obloge >>>

Te namreč močno zmanjšajo učinkovitost hlajenja in močno povečajo porabo električne energije. Zamrzovalniki, ki se ne odtajajo, porabijo več energije, da vzdržujejo velike količine ledu. To pomeni, da tudi, če imate zamrzovalnik energijskega razreda A, lahko deluje kot zamrzovalnik razreda B ali C, če ni ustrezno odtaljen. Zamrzovalnik, ki se sam odtaja, pa leto za letom ostaja v najvišjem energetskem razredu.

Če je v zamrzovalniku led, ga je treba odtaliti >>>

Glede na vrsto zamrzovalnika obstaja več različnih načinov. Če imamo zamrzovalnik s funkcijo No Frost, pred čiščenjem samo potegnemo kabel iz vtičnice. Če pa imamo navaden zamrzovalnik, ga je naprej treba odtaliti, kar lahko traja nekaj ur. 

Pri čiščenju zamrzovalnika >>>

je najbolje uporabljati staromodno mešanico vode, praška in mokrih rok. Nobene bližnjice ni in čarovnija ne deluje. Najprej očistite zunanjost z vodo in detergentom. Na plastiki in lakiranih površinah ne uporabljajte praška za čiščenje, raztopin ali posebnih mešanic, ki so namenjene čiščenju nerjavnega jekla , ker lahko naredijo praske ali drugo škodo. Notranjost zamrzovalnika očistite z mlačno vodo, ki ste ji primešali 1 do 2 žlici kisa.

Pravočasno oddtajajte hladilnike ali zamrzovalnike >>>

Če vaš aparat ne omogoča “no-frost” funkcije, je priporočljivo občasno oddtajati napravo. Ledne obloge naj ne bodo debelejše od 2-3 mm. Na ta način varčujete z energijo ter podaljšujete življensko dobo naprav.

Ali ste vedeli?
Standardna temperature zamrzovalnih skrinj je -18 stopinj C. Če jo znižate za dodatno stopinjo (na -19), povečate porabo energije za 5 odstotkov.

Nekateri zamrzovalniki so opremljeni z vrati, ki lahko sama mislijo >>>

Vsi zamrzovalniki Gorenje spadajo v to kategorijo. Nekateri modeli se samodejno zaprejo, če so vrata odprta pod kotom, manjšim od 20˚.

Izberite hladilnik glede na število članov gospodinjstva >>>

Pri nakupu pazite, da ne izberete prevelikega. Lahko upoštevate preprosto pravilo: za dve odrasli osebi je povsem dovolj hladilnik prostornine 160 litrov. Za vsakega člana več upoštevajte dodatnih 20 litrov.

Občasno previdno očistite cevi na hrbtni strani hladilnika, kjer se odvaja toplota.

V hladilniku pokrivajte posode s hrano >>>

Pokrivanje posod s hrano zmanjšuje količino vlage (posebej če nimate aparata z “no frost” tehnologijo) ki se ustvarja na notranjih stenah hladilnika, ter zmanjšuje njegovo učinovitost. Kapljice, ki se naberejo kot kondenz na posodi ali hrani, obrišite, predno jo položite v hladilnik.

Člani mreže SINERGIJA