Hlajenje in prezračevanje

Hlajenje / učinkovita raba energije

Hlajenje prostorov

Hlajenje prostorov v vročih poletnih dneh postaja vse bolj neizbežno. Uporaba klimatske naprave, ki jo ima 17 % slovenskih gospodinjstev (REUS 2012*), lahko poveča znesek na računu za dobro tretjino, zato poskrbimo za pravilno izbiro in namestitev glede na velikost in namembnost prostora, prav tako pa tudi za primerno izbiro temperature – ta naj bo največ za 8° C nižja, kot na prostem. Pri hlajenju si pomagajmo tudi z žaluzijami, roletami in drugimi oblikami zastiranja steklenih površin, ki ne trošijo energije. 

*Raziskava energetske učinkovitosti Slovenije - REUS 2012

Prezračevanje

Udobje bivanja je v veliki meri odvisno od kakovosti zraka v prostoru. Novejše gradbene tehnologije omogočajo mehansko – prisilno prezračevanje, večina pa še vedno prezračuje na naraven način – z odpiranjem oken. Pri tem se lahko še posebno pozimi izgubi veliko toplote, zato je pomembno, da prostore zračimo v toplejšem delu dneva tako, da za nekaj minut popolnoma odpremo okna ali vrata. Pri na kip odprtih oknih je namreč potrebnega več časa, da se zrak izmenja. Ob nižjih zunanjih temperaturah naj zračenje traja krajši čas. Več kot 60 odstotkov slovenskih gospodinjstev prezračuje z na stežaj odprtimi okni, žal pa le slaba petina ob tem vedno zapre radiatorske ventile (REUS 2011*). 

*Raziskava energetske učinkovitosti Slovenije - REUS 2011
 

Ne ohlajajmo pod 25 stopinj C >>>

Priporočena nastavitev klimatske naprave je minimalno 25 °C in ne nižje. Vsaka nastavljena stopinja višje (26, 27 ali več) predstavlja prihranek od 6 do 8% pri stroških na letni ravni. Nižanje nastavljenih stopinj na manj kot 25 pa lahko povzroči precej povečan letni strošek za energijo.

Zvišajmo točko nastavitve temperature hladnega zraka na termostatu >>>

Večina klimatizacijskih sistemov je projektiranih za vzdrževanje temperature na 22°C do 24°C suhega termometra in 50% relativne vlažnosti. Možno je vzdrževati nekoliko višje temperature in nekoliko večjo vlažnost brez opaznega občutka neugodja uporabnikov. Zvišanje sobne temperature iz 23 °C in 50 % relativne vlažnosti na 25,5 °C in 55 % relativno vlažnost bo zmanjšalo porabo energije za hlajenje za približno 13 %.

Izbirajmo klimatske naprave glede na velikost stanovanja >>>

Pri nakupu klimatske naprave izberimo takšno, ki je ustrezne moči glede na velikost stanovanja. S pretiravanjem pri izbiri moči ne dosežemo pozitivnih učinkov. Izbrana naprava naj bo uvrščena v energetski razred A. Naprave, opremljene z invertersko tehnologijo, so manjši porabniki električne energije.

Ali ste vedeli?
Najbolj razširjene klimatske naprave, tako imenovani “Split” klima-sistemi, v eni uri porabijo 1-3kWh električne energije.

Pri nakupu klime preverite ali aparat ima oznako “Energetska zvezdica”. Takšna naprava ni nujno dražja, ker je cena odvisna od več faktorjev. Če lahko izbirate, vedno izberite energetsko varčne, učinkovite aparate.

Preden hladimo, prezračimo >>>

Klimatsko napravo vključimo šele po tem, ko prostor temeljito prezračimo. (zjutraj in zvečer). Pričetek hlajenja je od 25 ºC in večjih zunanjih temperatur. Priporočljiva temperaturna razlika med zunanjo in sobno je 8 ºC.

Ventilator potrebuje eno desetino energije >>>

... ki jo porabi klimatski sistem; sončniki, žaluzije, rolete in hlad noči pa sploh ne potrebujejo energije.

Inštalirajte vašo klimatsko napravo na senčnem mestu >>>

... kjer ne bo izpostavljena direktni sončni svetlobi.

Prezračujmo kratek čas z na stežaj odprtimi okni >>>

Pozimi prostor prezračimo tako, da ustvarimo “prepih” za dobrih 5 minut. Na ta način zamenjamo zrak v prostoru, ob temu pa ne podhladimo sten, tako da lahko zelo hitro obnovimo želeno temperaturo. Kljub dodatni porabi energije se rednemu prezračevanju ne smemo odpovedati, da  zagotovimo zdrave bivalne in delovne pogoje. 

Kadar pozimi zračimo, predhodno zaprimo ventile na radiatorjih >>>

Na ta način ne bomo po nepotrebnem izgubljali toplotne energije. 

V poletnih mesecih temeljito zračimo zjutraj >>>

... ko so temperature najnižje. Takrat za 5 - 15 minut na stežaj odpremo okna, s čemer dosežemo hitro zamenjavo toplega in postanega zraka s svežim in hladnejšim. Nato okna zapremo in po možnosti zasenčimo, kar bo v naslednjih urah preprečilo neželeno dodatno segrevanje prostora. Dolgotrajnejše zračenje pri priprtih oknih je neučinkovito. 

Kako se ohladiti brez klime >>>
  • Po zraku v prostoru z razpršilcem razpršite vodo. Drobne kapljice vežejo nase določeno količino toplote in hitro izpuhtijo, v prostoru pa pustijo občutek svežine.
  • Če zaradi vročine težko zaspite, lahko položite led ali hladilne posode v plastične vrečke in jih pred spanjem položite v posteljo. Lahko jih namestite tudi ob vzglavnik. Efekt sicer ne bo dolgotrajen, a vam lahko pomaga, dokler ne zaspite.
  • Čez noč in zjutraj imejte odprta okna, čez dan jih zaprite in zasenčite s senčili ali roloji. Vzdrževana notranja temperatura je seveda odvisna od energetske učinkovitosti objekta in količine sproti proizvedene toplote v prostoru (kuhanje, vklopljeni aparati, ...).
  • Seveda pomaga tuširanje, kopanje v bazenih, jezerih, rekah, morju.
  • V vročeih dnevih pomagajo tudi lahka in zračna oblačila, ki omogočajo koži, da lažje diha.

Ali ste vedeli?
Določene pekoče začimbe pospešujejo potenje in s tem hlajenje organizma. Obenem se je potrebno izogibati mastni in “težki” hrani, ki dodatno segreva telo. Najboljše so solate, ker zelenjava vsebuje vodo, ki dodatno hidrira organizem.

Negovana klima pomeni boljše zdravje in prihranek denarja >>>

Vzdrževanje klimatskih naprav je nujno zaradi zdravja ljudi, ki živijo in delajo v klimatiziranih objektih. Razen tega ta ukrep povečuje energetsko učinkovitost in prihrani denar.

  • Obvezno vsakoletno servisiranje

Klima-naprave moramo obvezno enkrat na leto servisirati pri pooblaščenem in specializiranem servisu. Prah, bakterije in mikroorganizmi, ki se nalagajo v notranjosti enote, so vzrok največjih težav. Posledice so: neugodne vonjave, slaba kakovost zraka, nenaravno šumenje, slabša energetska učinkovitost.

  • Občasno dezinficiranje in kontrola

​Tudi sami lahko očistimo in dezinficiramo notranjo enoto. Pred tem je treba napravo izklopiti iz elektrike, odprti masko, počasi izvleči filtre po navodilih proizvajalca, tako da ne poškodujemo občutljivih plastičnih nastavkov. Za dezinfekcijo uporabimo dezinfekcijsko razpršilo. Obenem je smotrno preveriti tudi stanje rež in odstraniti eventualno umazanijo, ki preprečuje normalen pretok zraka.

  • Filtri, ki se lahko čistijo

Filtre najprej operemo z relativno močnim curkom hladne vode. Ko odstranimo prvi sloj umazanije, jih še za pol ure položimo v mlačno vodo, ki smo ji dodali detergent za pomivanje posode. Za tem jih še enkrat speremo z vodo in ko se popolnoma posušijo, jih vrnemo nazaj v napravo.

  • Vzdrževanje zunanje enote

Tudi zunanja enota tudi potrebuje nego, posebej zaradi izpostavljenosti vremenskim vplivom. Redno preverjamo, ali je treba odstraniti kakšno listje in prah. Priporočljivo je tudi namestiti nadstrešek, ki ščiti enoto pred sončnimi žarki in umazanijo. 

Člani mreže SINERGIJA