Ogrevanje stanovanja

Ogrevanje stanovanja / učinkovita raba energije

Ogrevanje prostorov v hladnem delu leta predstavlja za vsako gospodinjstvo velik strošek. Zmanjšamo ga lahko s pravilno naravnano temperaturo, ki naj bi v bivalnih prostorih znašala med 19 in 22° C, v spalnici pa med 15 in 18° C. Vsaka stopinja nad 20° C poveča porabo energije za 6 %, zato je vložek v termostatske naprave več kot upravičen. V slovenskih domovih se temperatura v času kurilne sezone najpogosteje giba med 21 in 22° C.  Večina gospodinjstev kot vrsto regulacije ogrevalnega sistema uporablja samo termostatski radiatorski ventil ali pa sobni termostat z nastavljanjem temperature. Le dobra četrtina (29 %) že ima na vseh svojih radiatorjih nameščene termostatske ventile. (REUS2011*). Še večji prihranek (tudi 50 % in več), ob tem pa tudi manjše izpuste CO2 dosežemo z investicijo v ogrevalni sistem s toplotno črpalko, sončnimi celicami ali v druge obnovljive vire energije.

*Raziskava energetske učinkovitosti Slovenije - REUS 2012
 

Vgradite dobro izolacijo v vaš dom >>>

Izolacija je eden najučinkovitejših načinov za dolgoročno zmanjšanje emisij CO2 in varčevanje z energijo. Izguba toplote skozi zidove, streho in tla običajno znaša 50 odstotkov celotne izgube toplote v prostoru. Izolirajte rezervoarje z vročo vodo, cevi centralnega ogrevanja in praznine v stenah.

Pravilno programirajmo termostate >>>

S Programiranjem termostata si zagotovimo, da bomo energijo uporabljali res le takrat ko jo potrebujemo. Ponoči ali ko nas ni v hiši, naj termostat ohranja nizko temperaturo, ko pa se zbudimo ali vrnemo domov, naj bo temperatura spet prijetna. Tako lahko zmanjšamo račun za ogrevanje tudi do 15 %.

Nastavitev termostata ob odsotnosti >>>

Kadar za nekaj dni zapustimo stanovanje, je priporočljivo termostat nastaviti na približno 15 °C. Važno je vzdrževati takšno temperaturo, da se zidovi ne podhladijo, saj bi v tem primeru za ponovno segrevanje porabili veliko več energije, kot je bomo porabili le za dogrevanje.

Vsaka stopinja šteje >>>

Priporočljive temperature se gibljejo med 20°C in 21 °C v dnevnih prostorih in 16 – 18 °C v spalnici. V ogrevanem stanovanju vsaka stopinja nad 20 °C pomeni do 6 % večjo porabo energije in posledično tudi višji strošek. Če v stanovanju znižamo temepraturo za 1 °C, je to na letni ravni primerljivo s prihrankom dobrega pol soda kurilnega olja, ali enega kubičnega metra drv.

Uporabljajmo centralno regulacijsko napravo in termostatske radiatorske ventile >>>

Nakup centralne regulacijske naprave in termostatskih radiatorskih ventilov je več kot upravičen. Temperaturo v sistemu ogrevanja nastavimo na nižjo vrednost ponoči, ali ko nas čez dan dalj časa ni doma. Z izbiro avtomatske regulacije temperature v prostorih v odvisnosti od zunanje temperature, lahko kratkoročno prihranimo do 5 % pri stroških za ogrevanje.

Povečajmo učinkovitost svojih radiatorjev >>>

tako, da za njimi namestimo odbojne plošče ali lističe aluminijaste folije, ki bodo odbijali toploto nazaj v prostor. Z uporabo termostatskih ventilov na radiatorjih in dobro regulacijo ogrevanja lahko prihranimo do 15% energije. 

Ne zastirajmo ogrevalnih teles >>>

Zastiranje ogrevalnih teles poveča porabo energije tudi do 10 %. Priporočamo, da zavese segajo le do nivoja ogreval. 

Ogrevanje z elektriko - TA peči, infrardeči paneli >>>

Ogrevanje prostorov samo z električno energijo ni smotrno, toda ponekod ne gre drugače. Med električnimi pečmi so najprimernejše termoakumulacijske peči. Zaradi njihove velike toplotne kapacitete lahko z njimi odvzemamo električni tok v času cenejšega toka. Akumulirano toploto pa lahko uporabimo ob želenem času.

Za ogrevanje lahko uporabimo tudi infrardeče panele. Sevalni paneli oz. infrardeče ogrevanje ponujajo cenovno varčno alternativo klasičnemu ogrevalnemu sistemu. Značilnost sevalnih panelov je, da večino toplote v prostor oddajo s sevanjem (infrardečimi žarki). Paneli namreč ne segrevajo zraka neposredno, temveč segrevajo površino predmetov (zid, tla, pohištvo itd.), ki nato segrevajo zrak v okolici. Princip delovanja je enak, kot pri soncu.

Ali ste vedeli?
Za slabše izolirano mansardo velikosti 65 m2 lahko za ogrevanje s paneli porabite okoli 400€ na leto.

Uporabljajmo toplotne črpalke >>>

V dobro izoliranih hišah je za ogrevanje priporočljiva kombinacija električne in energije okolice s pomočjo toplotnih črpalk. Z izrabo električne energije, pridobljene iz obnovljivih virov, predstavlja toplotna črpalka 100% obnovljiv vir za ogrevanje, ki zmanjšuje porabo fosilnih goriv in emisij CO2. Za optimalno načrtovanje pa je priporočljiv posvet s strokovnjakom.

Spustimo sonce v stanovanje >>>

Sonce je najcenejši vir svetlobe in toplote. Zato ga spustimo v stanovanje. Čez dan vselej dvignimo žaluzije in odgrnimo zavese (razen poleti, ko ne želimo dodatnega ogrevanja stanovanja). Ob bolj svežih, prehodnih dneh sonce pomaga dvigniti temperaturo v stanovanju za kar nekaj stopinj.

Zatesnimo okna >>>

Če okna slabo tesnijo, jih dodatno opremimo s tesnilnimi trakovi. Boljši so gumijasti kot penasti trakovi, saj so bolj prožni in se sčasoma manj deformirajo. Tesnila moramo na okna oziroma vrata namestiti po celi stični površini. V nasprotnem primeru bomo dosegli le to, da bodo puščala na drugih mestih, kot bi sicer.

Raziskava REUS 2012
Ta nasvet je koristen za 45% gospodinjstev, ki imajo še zmeraj vgrajena stara okna.

Preprečimo nalaganje odvečne teže z uravnavanjem temperature v stanovanju >>>

Da bi pospešili izgorevanje kalorij in maščobe, nastavite nekoliko nižjo temperaturo v svojem bivalnem prostoru. Nekatere študije kažejo, da so ljudje, ki so spali v sobi, ogrevani na manj kot 18 stopinj Celzija, celo do dvakrat hitreje izgubljali maščobno tkivo od tistih, ki so prenočevali v ogrevanih prostorih. Telo namreč porablja maščobne zaloge kot energijo za samo-ogrevanje. Bolj kot je okolica hladna, več energije potrebuje telo za uravnavanje telesne temperature. Hladnejša spalnica torej lahko prispeva, da »hujšate čez noč«. Ob zmanjševanju obsega pasu pa hkrati zmanjšujete tudi stroške za ogrevanje.

Vlažen zrak deluje topleje >>>

Če pri 30 odstotni vlažnosti zraka potrebujemo 23 ºC, da bi se počutili ugodno, je pri 60 odstotni relativni vlažnosti treba le še 21 ºC za isti učinek. Zato je dobro biti pozoren na to, da je vlažnost zraka v prostoru ves čas med 35 in 65 odstotna.

Člani mreže SINERGIJA