Ogrevanje stanovanja OK

 

Ogrevanje prostorov v hladnem delu leta predstavlja za vsako gospodinjstvo velik strošek. Zmanjšamo ga lahko s pravilno naravnano temperaturo, ki naj bi v bivalnih prostorih znašala med 19 in 22° C, v spalnici pa med 15 in 18° C. Vsaka stopinja nad 20° C poveča porabo energije za 6 %, zato je vložek v termostatske naprave več kot upravičen. V slovenskih domovih se temperatura v času kurilne sezone najpogosteje giba med 21 in 22° C.  Večina gospodinjstev kot vrsto regulacije ogrevalnega sistema uporablja samo termostatski radiatorski ventil ali pa sobni termostat z nastavljanjem temperature. Le dobra četrtina (29 %) že ima na vseh svojih radiatorjih nameščene termostatske ventile. (REUS2011*). Še večji prihranek (tudi 50 % in več), ob tem pa tudi manjše izpuste CO² dosežemo z investicijo v ogrevalni sistem s toplotno črpalko, sončnimi celicami ali v druge obnovljive vire energije.

                              *Raziskava energetske učinkovitosti Slovenije - REUS 2011

 

 

Električni avto >>>
Električni avtomobili

za pogon uporabljajo električno energijo namesto fosilnih goriv. Električna energija je v primerjavi z bencinom, nafto ali plinom precej cenejša, če količino, ki jo porabimo za vožnjo, preračunamo v količino goriva.

Doseg električnega avtomobila 

se zmanjša pri nizkih temperaturah okolja.

Ali je električni avtomobil primeren zame?

Pri električnih avtomobilih je doseg z enim polnjenjem baterij zelo pomemben podatek. Ker je treba akumulatorje polniti nekaj ur, med potjo ne moremo napolniti energetskih rezerv kot pri običajnemu avtomobilu. Zato je električni avtomobil primeren za uporabnike, katerih potrebe ne presegajo razdalje, dosegljive z enim polnjenjem. 

Ali lahko polnim električni avtomobil doma?

Za uporabnike električnih avtomobilov je pomembno, da lahko zagotovijo polnjenje doma in niso odvisni le od polnilnih postaj. Pri temu mora uporabnik razpolagati z dovolj močnim priključkom, da polnjenje avtomobila ne bo onemogočilo uporabe ostalih priključenih električnih aparatov v gospodinjstvu.

Ali ste vedeli?

Prvi električni avtomobili so se pojavili v 1880-ih. Uporabljali so jih, preden so se pojavili motorji z notranjim izgorevanjem. Energetska kriza leta 1973 je spet kratkotrajno povzročila zanimanje za električne avtomobile. Šele po letu 2000 z uporabo Li-ion baterije in zaradi visokih cen goriva pa so postali električni avtomobili resna alternativa klasičnim osebnim vozilom.

Kako je z registracijo električnega avtomobila?

Strošek registracije – enak kot za klasična vozila: registracija vozila in izdaja prometnega dovoljenja. Letnih dajatev se običajno ne plačuje.

Tablica – podatek ali vozilo potrebuje dve tablici, razberemo iz homologacije.

Zavarovanje – v kolikor je vozilo samo električno, se zavaruje tako kot »klasični avtomobil« s kW; v kolikor je vozilo hibridno, se kW seštejejo (bencin in elektrika). Priporočamo pa, da se za zavarovanje obrnete na izbrano zavarovalnico. Lahko imajo različne pogoje in tolmačenja.

Hibridni avto >>>
Mala emisija CO2

Glavna prednost avtomobilov na hibridni pogon je manjša poraba goriva in posledično manj emisij CO2, zlasti v urbanem okolju. V praksi vedno ne drži, da porabijo manj goriva, brez dvoma pa imajo hibridi čistejši izpuh v primerjavi s klasičnimi motorji. Zaradi manjše porabe so tudi stroški goriva nižji.

V mestni in primestni vožnji je možno od 60 – 100 odstotkov poti prevoziti z izklopljenim bencinskim motorjem, brez hrupa in emisij.

Standardni hibridi

Pri standardnih hibridih ne polnimo baterije in tudi ni možnosti za priklop na električno omrežje. Električno energijo standardni hibridni avtomobil pridobiva ob zaviranju in pri delovanju benciskga motorja.

Plug-in hibridi

Plug-in je oznaka za hibridno vozilo, ki se polni prek navadne vtičnice gospodinjskega toka.

Simbioza fosilnega goriva in električne energije

Standardno hibridno vozilo je kombinacija motorja z notranjim izgorevanjem in elektromotorja. V začetku, ko vozilo poženemo in je poraba goriva največja, deluje elektromotor. Šele ko prekoračimo hitrost 50 km/h se vključi bencinski motor, ki prevzame  vlogo osrednjega pogona. Na ta način motor porabi 40-60 odstotkov manj goriva. Avtonomija 2-3 km z elektromotorjem je dovolj za bistven prihranek pri gorivu, saj zmeraj startamo z elektičnim pogonom.

Ali ste vedeli?

Med gorivi sta najbolj poznana motorni bencin (98%) in dizelsko gorivo (86%), sledi elektrika (61%). Ostala goriva so poznana v manj kot 40% (Raziskava REUS 2012). 

Po mestu zgolj na elektriko

Določeni plug-in hibridni avtomobili glede na statistike o mobilnosti Evropejcev zmorejo večino dnevnih poti opraviti zgolj na elektriko, medtem ko je skupen doseg primerljiv z varčnim dizlom.

Stop & Start tehnologija >>>
Sistemi stop-start

omogočajo samodejni izklop motorja, ko zaustavimo vozilo in ponovni samodejni vklop, ko pritisnemo na pedalo za plin. Prispevajo k prihrankom pri porabi in k manjšem onesnaževanju okolja. Manj je delovanja motorja v prostem teku, manj je “nepotrebnih” izgub. Končni rezultat je zadovoljstvo za vse – za voznike (manjša poraba) in za okolico (čistejši zrak).

Močnejši akumulator za stop-start

Stop & Start sistemi delujejo odlično in zanesljivo, a za svoje delovanje potrebujejo prilagojene, močnejše akumulatorje, ki pa se od običajnih ne ločijo po velikosti ali prostornini, pač pa po tehnologiji. Najbolj uveljavljena je zasnova akumulatorjev s tehnologijo AGM, kar s kratico označuje “Absorbent Glass Mat” tehnologijo, pri kateri se elektrolitska tekočina nahaja v steklenih vlaknih.

Stop & start serijsko

Predvidevamo, da bo do leta 2015 večina vozil, ki se izdelajo in prodajo v Evropi, vsebovala sisteme Stop-Start (Start-Stop).

 
Avto na plin (LPG) >>>
Ali je namestitev plina možna v vsak avto?

Ne. V načelu so izključeni avtomobili z dvotaktnimi motorji, motorji z zračnim hlajenjem (npr. VW hrošč, ipd.). Čeprav je smiselno omeniti, da se lahko (teoretično) avto na plin izvede v katerem koli avtomobilu. Smiselnost pa je vprašanje stroškov.

Ali je avto na plin "šibkejši" od  bencinskega?

Vozniki razlike skoraj ne bodo čutili, če bodo izbrali določene injektorje. Dinamika se sicer zmanjša za 10-15 odstotkov, toda s pravilnim injektorjem bo dinamika spremenjena le za cca 3 odstotke!

Koliko plina porabi vozilo? 

V splošnem porabi 10-15% več plina kot bencina. To je posledica nekoliko nižje energijske vrednosti plina. Pri izbiri boljših injektorjev (npr. H2000) je poraba le cca 5% večja! 

Ali je vozilo na plin varno?

LPG - liquid petrol gas ali utekočinjeni naftni plin je varno gorivo, saj rezervoarji zanj spadajo med najvarnejše dele avtomobila. Vedno so podvrženi strogim kontrolam in narejeni iz precej debelega (več milimetrov) visoko kakovostnega jekla, termično obdelanega, ki zagotavlja visoko stopnjo raztezka in omogoča visoko stopnjo odpornosti na deformacije, da bi se izognili pojavu razpok tudi v primerih, ko se rezervoar deformira zaradi hudih posledic zunanjih sil (nesreča).

Ali ste vedeli?
6% gospodinjstev se bo v naslednjih 12 mesecih verjetno odločilo za nakup novega avtomobila, dober odstotek za vgradnjo avto-plinskega sistema, 6% pa za nakup električnega vozila (če bi z električnim avtomobilom z enim polnjenjem prevozili do 300 km) Raziskava REUS 2012.

 
 
Pravilno programirajmo termostate >>>

S Programiranjem termostata si zagotovimo, da bomo energijo uporabljali res le takrat ko jo potrebujemo. Ponoči ali ko nas ni v hiši, naj termostat ohranja nizko temperaturo, ko pa se zbudimo ali vrnemo domov, naj bo temperatura spet prijetna. Tako lahko zmanjšamo račun za ogrevanje tudi do 15 %.

Nastavitev termostata ob odsotnosti >>>

Kadar za nekaj dni zapustimo stanovanje, je priporočljivo termostat nastaviti na približno 15 °C. Važno je vzdrževati takšno temperaturo, da se zidovi ne podhladijo, saj bi v tem primeru za ponovno segrevanje porabili veliko več energije, kot je bomo porabili le za dogrevanje.

Vsaka stopinja šteje >>>

Priporočljive temperature se gibljejo med 20°C in 21 °C v dnevnih prostorih in 16 – 18 °C v spalnici. V ogrevanem stanovanju vsaka stopinja nad 20 °C pomeni do 6 % večjo porabo energije in posledično tudi višji strošek. Če v stanovanju znižamo temepraturo za 1 °C, je to na letni ravni primerljivo s prihrankom dobrega pol soda kurilnega olja, ali enega kubičnega metra drv.

Uporabljajmo centralno regulacijsko napravo in termostatske radiatorske ventile >>>

Nakup centralne regulacijske naprave in termostatskih radiatorskih ventilov je več kot upravičen. Temperaturo v sistemu ogrevanja nastavimo na nižjo vrednost ponoči, ali ko nas čez dan dalj časa ni doma. Z izbiro avtomatske regulacije temperature v prostorih v odvisnosti od zunanje temperature, lahko kratkoročno prihranimo do 5 % pri stroških za ogrevanje.

 
Povečajmo učinkovitost svojih radiatorjev >>>

tako, da za njimi namestimo odbojne plošče ali lističe aluminijaste folije, ki bodo odbijali toploto nazaj v prostor. Z uporabo termostatskih ventilov na radiatorjih in dobro regulacijo ogrevanja lahko prihranimo do 15% energije. 

 
Ne zastirajmo ogrevalnih teles >>>

Zastiranje ogrevalnih teles poveča porabo energije tudi do 10 %. Priporočamo, da zavese segajo le do nivoja ogreval. 

 
Ogrevanje z elektriko - termoakumulacijeske peči >>>

Ogrevanje prostorov samo z električno energijo ni smotrno, toda ponekod ne gre drugače. Med električnimi pečmi so najprimernejše termoakumulacijske peči. Zaradi njihove velike toplotne kapacitete lahko z njimi odvzemamo električni tok v času cenejšega toka. Akumulirano toploto pa lahko uporabimo ob želenem času. 

 
Uporabljajmo toplotne črpalke >>>

V dobro izoliranih hišah je za ogrevanje priporočljiva kombinacija električne in energije okolice s pomočjo toplotnih črpalk. Z izrabo električne energije, pridobljene iz obnovljivih virov, predstavlja toplotna črpalka 100% obnovljiv vir za ogrevanje, ki zmanjšuje porabo fosilnih goriv in emisij CO2. Za optimalno načrtovanje pa je priporočljiv posvet s strokovnjakom.

 
Spustimo sonce v stanovanje >>>

Sonce je najcenejši vir svetlobe in toplote. Zato ga spustimo v stanovanje. Čez dan vselej dvignimo žaluzije in odgrnimo zavese (razen poleti, ko ne želimo dodatnega ogrevanja stanovanja). Ob bolj svežih, prehodnih dneh sonce pomaga dvigniti temperaturo v stanovanju za kar nekaj stopinj.

 

 

Člani mreže SINERGIJA