Osvetlitev

Osvetlitev / učinkovita raba energije

Ugašanje luči je eden od najpreprostejših ukrepov za učinkovito rabo energije (URE). S skrbnim ugašanjem 3 luči, ko jih ne potrebujete, lahko prihranite 36 EUR na leto in svoje izpuste CO2 zmanjšate za 400 kg. Če boste 3 navadne žarnice v lučeh, ki gorijo dalj časa, zamenjali z varčnimi sijalkami ali led diodami ter z namestitvijo senzorjev gibanja in rednim ugašanjem luči, ko jih ne potrebujete, pa lahko svoj račun za električno energijo zmanjšate za 5 % in več. V Sloveniji ima v notranjih prostorih nameščenih vsaj plovico sijalk že skoraj 50 % gospodinjstev. (REUS 2012*).

*Raziskava energetske učinkovitosti Slovenije - REUS 2012
 

Najbolj varčna je ugasnjena luč >>>

... zato jo ugašajmo povsod tam, kjer je ne potrebujemo. Če bi v vseh slovenskih gospodinjstvih ugasnili eno 100 W žarnico, ki bi sicer gorela 3 ure, bi prihranili toliko emisij CO2, kot bi jih nastalo, če bi pokurili kurilno olje, ki bi ga pripeljale cisterne v 7 kilometrski koloni.

Uporabljajmo varčne žarnice oz. sijalke >>>

Nakup se povrne v enem letu, v nadaljnjih letih pa pobiramo obresti v obliki manjših stroškov za energijo. Porabijo namreč štirikrat manj energije kot navadne z žarilno nitko in trajajo vsaj desetkrat dlje. Če bi v vseh slovenskih gospodinjstvih eno 100W žarnico, ki gori 3 ure dnevno, zamenjali s sijalko, bi prihranili skoraj toliko energije, kot jo porabijo vse slovenske bolnišnice skupaj.

Porabo elektrike uravnavajmo z domišljeno razporeditvijo luči >>>

Pravilna razporeditev svetil pomembno vpliva na porabo električne energije. Pri novogradnjah načrtujmo razporeditev tako, da bo v prostore prišlo čimveč dnevne svetlobe. Prostori, v katerih se podnevi najdlje zadržujemo (kuhinja, dnevna soba), naj imajo okna proti jugu oziroma zahodu. Odvečne svetlobe se raje znebimo z dodatnimi senčili.

Delovne površine naj bodo čim bližje oknom >>>

Delovne površine, na primer pisalna miza in kuhinjski pult, naj bodo čim bližje oknu. Kletne prostore uporabljajmo le za dejavnosti, ki niso povezane z dolgotrajnim bivanjem v njih. 

Zavese na oknih naj bodo tanke in prosojne >>>

... da prepustijo v prostor čim več svetlobe.

Tudi barva vpliva >>>

Potrebe po svetlobi so odvisne od velikosti in oblike sobe, barve sten in pohištva. Če temnejše prostore pobarvamo svetlo, zmanjšamo potrebo po osvetlitvi. Velike in visoke omare razporejajmo čim dlje od okna, da nam ne bodo po nepotrebnem odžirale svetlobe.

Prah zmanjšuje svetilnost >>>

Prašne žarnice prepuščajo manj svetlobe. Poskrbimo, da bodo čiste.

Uporabljajmo namizne svetilke >>>

Kadar pri delu potrebujemo močnejšo svetlobo, raje uporabimo namizno svetilko, kot pa da po nepotrebnem močno osvetljujemo celoten prostor.

Več svetlobe dobimo iz odprtih in prosojnih svetilk >>>

Svetloba, ki jo dobimo iz svetilke, je odvisna od njene oblike. 

Varčne sijalke uporabljajmo tam, kjer svetlobo potrebujemo dlje časa >>>

V primerjavi s sijalkami so navadne žarnice pravi požeruhi energije. Vendar pa so nekateri modeli tudi občutljivi na prepogosto kratkotrajno vklapljanje. Zaradi tega je priporočljivo, da navadne žarnice uporabljate v prostorih v katerih se zadržujemo manj časa in ne tako pogosto - wc, ali pa klet, varčne sijalke pa tam, kjer svetlobo potrebujemo dlje časa. Še bolje je uporabljati LED ali OLED svetila, ki so sicer najdražja, vendar porabijo najmanj energije, so pa tudi manj škodljiva za zdravje, če jih razbijemo in z daljšo življenjsko dobo od žarnic ali sijalk. 

Ali ste vedeli?

  • Sijalke porabijo 5 x manj energije kot navadne žarnice, trajajo pa 8 x dlje (življenjska doba je 6 do 8 let).
  • Svetlejši zidovi in pohištvo odsevajo več svetlobe kot temnejši. Nad črno mizo ima 100 W žarnica enak efekt kot 60 W žarnica nad belo mizo.

Člani mreže SINERGIJA