Pranje in sušenje perila

Pranje in sušenje perila / učinkovita raba energije

Pranju perila se ne moremo izogniti, zato je dobro vedeti, da račun za električno energijo zmanjšamo, če pralni in sušilni stroj uporabljamo v času male tarife (vsak delavnik od 22.00 do 6.00 ure naslednjega dne ter vsako soboto, nedeljo in dela prost dan od 0.00 do 24.00 ure). Pri tem poskrbimo, da je boben vedno poln, kot to počne 90 % ali več gospodinjstev (REUS 2012*). Kadar je perila manj, uporabimo program za polovično naložen boben, ki bo prihranil do 25 % električne energije. Porabo zmanjšamo tudi s pranjem pri nižjih temperaturah. Pralni stroj namreč kar 90 % energije porabi za ogrevanje vode. Če zmanjšamo temperaturo s 40 na 30 °C bomo porabo električne energije zmanjšali za tretjino, pri pranju na 60 namesto na 90 °C pa jo bomo kar prepolovili.

*Raziskava energetske učinkovitosti Slovenije - REUS 2012
 


Če je le mogoče, perilo posušimo na svežem zraku in tako prihranimo 4 % zneska na računu za električno energijo, ki bi ga sicer porabili za delovanje sušilnega stroja – tega uporablja dobra petina slovenskih gospodinjstev. Ob nakupu novega pralnega ali sušilnega stroja pa izberemo energijsko učinkovitega iz razreda A ali višje – v slovenskih gospodinjstvih je takšnih že kar večina naprav. V razred B jih sodi le med 8 in 17 % (REUS 2012*).

*Raziskava energetske učinkovitosti Slovenije - REUS 2012
 

Izbirajmo stroje, ki imajo varčne programe pranja >>>

Pralni in sušilni stroji spadajo med večje porabnike električne energije saj porabijo skoraj 10 % električne energije v gospodinjstvih. Pri nakupu pralnega stroja izberimo takega, ki spada v razred varčnih porabnikov vode in električne energije. Priporočamo takega, ki ima varčne programe pranja.

Uporabljajmo energijsko varčne programe >>>

Pri pranju porabimo do 90 % električne energije za ogrevanje vode. Uporabljajmo energijsko varčne programe, za npr. normalno umazano belo bombažno perilo izberemo poseben program pri 60 ºC (razen tekstila za bolnike in dojenčke); pri tem prihranimo do 40 % električne energije. Pranje pri 60 ºC porabi samo polovico električne energije v primerjavi s pranjem pri 90 ºC.

Pred sušenjem perila v sušilnem stroju čim bolj “centrifugirajmo” perilo >>>

 Pred sušenjem perila v sušilnem stroju čim bolj “centrifugirajte” perilo. Centrifuga  naj bo nastavljena na najmanj 1000 obratov v minuti. Če jo povečate na 1600 obratov, lahko pri sušenju v sušilnem stroju prihranite  tudi do 30% električne energije.

Predpranje lahko izpustimo - razen pri izredno umazanem perilu >>>

Porabo električne energije tako zmanjšamo vsaj za 10 odstotkov.

Perilo peremo le tedaj, ko ga je za poln boben >>>

Sicer izberemo program za polovično naložen boben. Prihranek električne energije je tudi do 25 %.

Uporabljajmo pralna sredstva, ki so prilagojena želeni temperaturi pranja >>>

Na trgu je velik izbor tovrstnih izdelkov, ki omogočajo kakovostno pranje perila tudi pri najnižji temperaturi (30 ºC).

Izogibajmo se pretirani uporabi pralnih sredstev >>>

Upoštevajmo navodila za uporabo, ki so na njihovi embalaži. S pretirano uporabo detergentov naš stroj dela težje in porablja več energije. 

Vključujmo stroj v času nižje tarife električne energije >>>

S tem bomo za porabljeno električno energijo plačali manj. 

Priklopite pomivalni stroj na dovod tople vode >>>

Največ električne energije se uporablja za segrevanje vode. Ta nasvet je posebej priporočljiv, če segrevate vodo s solarnimi  kolektorji.

 

Manj vodnega kamna – bolj učinkovit stroj >>>

Z uporabo primernih kemičnih sredstev lahko sami preprečimo nastajanje vodnega kamna na grelnikih.

Če imamo na razpolago alternativni vir energije (sončno energijo) >>>

... se odločimo za nakup stroja s priključkom na toplo vodo. Tak stroj ima poseben varnostni ventil, ki preprečuje vdor prevroče vode v boben. Pri tem prihranimo do 50 odstotkov stroškov.

Nikoli ne prenapolnimo sušilnega stroja >>>

... saj se poraba energije tako poveča.

Kuhinjska sol namesto mehčalca >>>

Namesto mehčalca za perilo lahko uporabljate fino mleto kuhinjsko sol. Ta obenem preprečuje tvorjenje in nalaganje vodnega kamna, ki lahko skrajša življenjsko dobo pralnega stroja.

V sušilnem stroju sušite perilo enake debeline >>>

Če pri sušenju perila v sušilnem stroju sušite perilo enake debeline, boste bolj učinkovito rabili električno energijo.

 

Redno čistite filter >>>

Učinkovitost vašega sušilnega stroja je odvisna tudi od čistosti filtra.

Člani mreže SINERGIJA