Deset milijonov evrov za obsežno energijsko prenovo stavb

Eko sklad je v Uradnem listu objavil nov javni poziv za etažne lastnike stavb

Nov javni poziv za nepovratne finančne spodbude za nove skupne naložbe večje energijske učinkovitosti starejših večstanovanjskih stavb bo etažnim lastnikom ponudil višje spodbude za obsežne in bolj kakovostne prenove večstanovanjskih stavb. In sicer za nove naložbe v večjo energijsko učinkovitost starejših večstanovanjskih stavb, torej za toplotno izolacijo fasade, toplotno izolacijo strehe ali stropa proti neogrevanemu prostoru, optimizacijo sistema ogrevanja in za obsežno energetsko obnovo namenja kar deset milijonov evrov nepovratnih sredstev.

Do subvencije bodo poleg etažnih lastnikov, ki so fizične osebe, letos prvič upravičeni tudi lastniki stanovanj, ki so pravne osebe, prvič pa bodo na voljo tudi višje spodbude za obsežne in bolj kakovostne prenove večstanovanjskih stavb. Socialno šibki etažni lastniki bodo še vedno lahko pridobili spodbudo v celotni višini njihovega deleža pri sofinanciranju naložbe. Vlogo, ki je dostopna na spletni strani Eko sklada, mora upravnik, predsednik skupnosti lastnikov ali drugi pooblaščenec oziroma skupni predstavnik upravičenih oseb obvezno oddati še pred začetkom izvajanja del.

Da bi k odločitvi za energijsko obnovo večstanovanjske stavbe spodbudili vse lastnike stanovanj v večstanovanjskih stavbah, javni poziv Eko sklada omogoča, da nepovratno finančno spodbudo prejmejo vsi lastniki stanovanj (fizične osebe, stanovanjski skladi, gospodarske družbe in drugi) in ne samo fizične osebe kot doslej.

Skladno s smernicami države in EU bodo spodbude bolj usmerjene in višje za obsežno energijsko prenovo stavb. Tako bodo spodbude za izvedbo le enega ukrepa (toplotne izolacije fasade, toplotne izolacije strehe oziroma stropa proti neogrevanemu prostoru ali optimizacije sistema ogrevanja) nižje v primerjavi s preteklimi leti, in bodo znašale do 20 odstotkov priznanih stroškov naložbe.

Po drugi strani bodo višje nepovratne finančne spodbude, in sicer v višini do 30 odstotkov priznanih stroškov naložbe, lahko dodeljene za izvedbo dveh ukrepov hkrati, če se bo en ukrep nanašal na optimizacijo ogrevalnega sistema, drugi pa na toplotno izolacijo na ovoju stavbe.

Še višja spodbuda, do 40 odstotkov priznanih stroškov naložbe, pa bo namenjena ukrepu obsežne energetske obnove večstanovanjskih stavb, ki bo vključevala hkratno izvedbo toplotne izolacije fasade, toplotne izolacije strehe ali stropa proti neogrevanemu prostoru in optimizacijo sistema ogrevanja, ter bo načrtovana na podlagi projekta za izvedbo del.

V času izvajanja naložbe obsežne energetske obnove bo moral biti zagotovljen tudi projektantski in strokovni nadzor, kot ga določajo predpisi o graditvi objektov, kar bo prispevalo k bolj kakovostnim prenovam.

Za zagotovitev dobro pripravljene, strokovno načrtovane in nadzorovane naložbe javni poziv omogoča dodelitev dodatne spodbude v primeru, če bo naložba toplotne izolacije fasade ali toplotne izolacije strehe oziroma stropa proti neogrevanemu prostoru izvedena na podlagi projekta za izvedbo del, in bo vključevala strokovni nadzor izvajanja naložbe. Za izdelavo projekta za ukrep toplotne izolacije fasade bo dodatna spodbuda znašala do 50 odstotkov priznanih stroškov projekta in nadzora, vendar ne več kot štiri tisoč evrov, za toplotno izolacijo strehe ali stropa proti neogrevanemu prostoru pa do 50 odstotkov priznanih stroškov projekta in nadzora, vendar ne več kot tri tisoč evrov.

Eko sklad tudi v novem javnem pozivu socialno šibkim etažnim lastnikom, ki so bili v času oddaje vloge upravičeni do denarne socialne pomoči, ki ni bila izredna denarna socialna pomoč, omogoča pridobitev subvencije v višini sto odstotkov njihovega deleža sofinanciranja naložbe.

Javni poziv in dokumentacija za prijavo bosta po objavi v Uradnem listu na voljo tudi na spletni strani Eko sklada. (Vir: Naš stik)