Hitro-polnilne baterije obljubljajo večjo avtonomijo

PorabiManj, energetski kalkulator, učinkovita raba energije

Samsung je najavil, da bo do leta 2020 ponudil proizvajalcem električnih avtomobilov naprednejšo litij-ionsko baterijo.

Majhna vozna avtonomija je ena od glavnih ovir za večjo zastopanost električnih vozil v cestnem prometu. Samsung trdi, da bo ta problem v veliki meri ublažen, ko bodo na trg lansirali svojo inovacijo na področju baterij za električne avtomobile.

Kot pravijo v podjetju, bo zahvaljujoč novi tehnologiji na področju litij-ionskih baterij, naslednja generacija omogočala avtonomijo električnih avtomobilov do 600 km. Poleg tega pa se bodo lahko s pomočjo hitre polnilnice napolnile v zavidljivih 20 minutah.

Celo 80% napolnjena baterija zagotavlja, da bo lahko eko-mobil prevozil razdaljo približno 500 km. V tem primeru bo čas, potreben za polnitev baterije, znašal le nekaj minut. Toliko, kot na primer porabi voznik ob postanku, da stopi ven iz avta in si kupi »coffe to go«. 

Nove baterije bodo proizvajane na Madžarskem, in sicer za BMW i3, Tesla Model 3 in Fordove avtomobile na električni pogon.

Naslednja generacija Samsungovih pogonskih baterij za električne avtomobile pa naj bi prišla na trg do konca tega desetletja. (Vir: B92)


Ali je električni avtomobil primeren zame?

Pri električnih avtomobilih je doseg z enim polnjenjem baterij zelo pomemben podatek. Akumulatorje je navadno potrebno polniti nekaj ur zato med potjo velikokrat ne moremo napolniti energetskih rezerv, kakor pri običajnemu avtomobilu.  Električni avtomobil je zato primeren za uporabnike, katerih potrebe ne presegajo razdalje dosegljive z enim polnjenjem (trenutno povprečje nižje cenovnih električnih avtomobilov znaša 100 do 150 km).

Porabi manj - energetski kalkulator, učinkovita raba energije
PORABImanj
Energetski svetovalec

Porabi manj, moj energetski svetovalec, učinkovita raba energije

 

Nasveti / Učinkovita raba energije
Nasveti
Varčna raba energije

Nasveti / Učinkovita raba energije

 

Eko-Mobil, okolju prijazna vozila
Eko-mobil
Okolju prijazen

Eko-Mobil, okolju prijazna vozila

 

Člani mreže SINERGIJA