»Zelena« Slovenija namerno blokira uvedbo bolj pregledne energijske nalepke

Porabi manj - energetski kalkulator, učinkovita raba energije

Iz dokumenta, ki je pricurljal iz Bruslja, je razvidno, da slovenska vlada namerno blokira reformo sedanje, nejasne energijske nalepke...

in uvedbo že sprejete ter potrošnikom bolj jasne nalepke. S predlogi za dodatne raziskave in za prehodno obdobje skušajo uveljavitev enostavne in potrošnikom razumljive energijske nalepke zamakniti tja do leta 2023.

Slovenija, skupaj z Italijo, Španijo, Poljsko in Češko, skuša preprečiti uvedbo novega označevanja, saj bi lahko številni izdelki, ki imajo zdaj oceno A, ob uvedbi novega označevanja bili označeni celo z G. Na ZPS odločno nasprotujemo ravnanju Slovenije, ki bi omogočilo še nadaljnje zavajanje potrošnikov glede dejanske energijske učinkovitosti gospodinjskih aparatov.

Po dostopnih podatkih kar 85 % potrošnikov pri nakupu preveri tudi podatke na nalepki. Veljavna energijska nalepka je z dodatnimi razredi A+, A++ in celo A+++ povzročila zmedo in napačno razumevanje porabe energije med potrošniki »Po raziskavi nemških kolegov je kar 75 % potrošnikov ob nakupu novega pralnega stroja verjelo, da je A+ najbolj učinkovit razred. Dejstvo je prav nasprotno, gre za najmanj učinkovit razred, zato smo potrošniške organizacije podprle ponovno uvedbo razredov od A do G in posledično opustitev nalepk A+++, A++, A+,« je pojasnila Breda Kutin, predsednica Zveze potrošnikov Slovenije in dodala: »Potrošniki jasno in nedvoumno informacijo potrebujejo danes. Zato pristojne predstavnike slovenske vlade pozivamo, da na sestanku v Bruslju podprejo načrtovane spremembe in čim hitrejšo uvedbo prenovljene energijske nalepke, ne pa, da omogočajo nadaljnje zavajanje potrošnikov glede energijske učinkovitosti izdelkov.« Vir: Zveza potrošnikov Slovenije

PorabiManj, moj energetski svetovalec, varčna raba energije

Evroposlanci za jasnejšo lestvico energijske učinkovitosti izdelkov

Prazni hladilniki so največji porabniki
električne energije

Živila v hladilniku v svoji masi akumulirajo hlad in s tem prispevajo k vzdrževanju nizke temperature. Prazne prostore lahko začasno zapolnimo tako, da vrečko natlačimo z zmečkanim časopisnim papirjem in jo postavimo na prazno mesto, dokler ga ne zapolnimo z novim živilom. Večji hladilnik je cenejši in bolj učinkovit kot dva manjša / Za dvočlansko gospodinjstvo običajno zadošča 100 do 120 litrski hladilnik, medtem ko bo za štiričlansko družino potreben hladilnik z 200 - 250 litri koristne prostornine. Velikost hladilnika in zamrzovalne skrinje izbiramo glede na svoje dejanske potrebe. V večini gospodinjstev zadostujejo že kombinirane hladilne omare. 

Porabi manj - energetski kalkulator, učinkovita raba energije
PORABImanj
Energetski svetovalec

Porabi manj, moj energetski svetovalec, učinkovita raba energije

 

Nasveti / Učinkovita raba energije
Nasveti
Varčna raba energije

Nasveti / Učinkovita raba energije

 

Eko-Mobil, okolju prijazna vozila
Eko-mobil
Okolju prijazen

Eko-Mobil, okolju prijazna vozila

 

Člani mreže SINERGIJA