So Arabci našli »novo« nafto? / Foto: Pexels

Savdska Arabija se vse bolj distancira od »črnega zlata« in hkrati usmerja proti profitu, ki ga je deležna s strani solarne energije

Plan arabskih inženirjev predvideva skokovito rast dohodkov na račun sončne energije v bližji prihodnosti. Planirajo tudi pridobitev 700 megavatov energije s pomočjo vetrnih elektrarn.

“Zelo kmalu lahko pričakujem, da bomo proizvajali okoli 500 “solarnih” megavatov in da se bo v prihodnje številka še povečevala,”pravi Pedi Pedmantan, vodja enega od energetskih podjetij iz Rijada. “To bi bil lahko začetek razvojnega razcveta v regiji,” nadaljuje.

Eden od največjih svetovnih proizvajalcev nafte, veliko denarja nameni za lastno proizvodnjo električne energije. Ocenjujejo, da Savdska Arabija za proizvodnjo električne energije dnevno porabi okoli 900.000 sodčkov nafte.

V kolikor bi del energije pridobivali iz alternativnih virov, bi tako lahko ta delež načrpane nafte namenili za izvoz.

Savdijci s pomočjo finančnih svetovalcev iščejo načine, s katerimi bi pritegnili investitorje za projekte, ki so namenjeni obnovljivim virom energije. Hkrati ocenjujejo, da bo za izpeljavo projektov potrebnih 1,5 milijarde dolarjev. Ob tem se je tudi savdska vlada zavezala k ciljnemu zmanjšanju odvisnosti od nafte ter ta projekt poimenovala »Vizija 2030«. (Vir: Tanjug)


Dober nasvet

Takoj po zagonu motorja začnite z vožnjo in ugasnite motor, ko stojite na mestu več kot minuto. Sodobni motorji vam omogočajo takojšen začetek vožnje in s tem nižjo porabo goriva.


Ali ste vedeli?

Kar 44 odstotkov voznikov nikoli ne ugasne motorja, če na mestu stojijo več kot minuto, pogosto pa to počne le 13 odstotkov (raziskava REUS 2012).

 

Preberite še:

Forbes: Nafta izgublja bitko. Bo kmalu brezplačna? Forbes: Nafta izgublja bitko. Bo kmalu brezplačna?

Energetska (r)evolucija

Energetska (r)evolucija

MOŽEN SVET BREZ NAFTE – Kmalu oskrba z energijo samo iz obnovljivih virov energije