Bill Gates: Potrebujemo energetski čudež - Ćista energija

»Pričakujem, da bo svet v naslednjih 15 letih odkril preboj na področju čiste energije.«

Milijarderja Bill in Melinda Gates sta v svojem letnem pismu zapisala, da bi si želela na tem svetu več časa in več energije – to bi namreč pripomoglo k odpravi revščine, seveda tudi energetske. Pri tem je Bill Gates zapisal, da bi potrebovali pravi energetski čudež – dodal je, da to ni nemogoče in da je sam optimističen. »Tako sem optimističen, da lahko na tem svetu naredimo čudež, da sem pripravljen celo izreči napoved. Pričakujem, da bo svet v naslednjih 15 letih – še posebej, če vključimo mlade – odkril preboj na področju čiste energije, ki bo rešila naš planet in ozavestila ves svet,« je zapisal Gates.

Pri tem pa je jasno dal vedeti, da morajo pri tem pomagati vlade s podporo znanosti, mladi pa naj pridno študirajo. Ponudil je satelitsko sliko, kjer se lepo vidi, da je večina Afrike v temi, ter graf z izpusti toplogrednih plinov, ki naraščajo. Pravi, da mora biti nova energija, torej nova elektrika, do katere 1,3 milijarde ljudi oziroma 18 odstotkov svetovnega prebivalstva nima dostopa, nizkoogljična – prav zaradi tveganj, ki jih predstavljajo podnebne spremembe.

Ker namreč CO2 ostaja v ozračju še desetletja potem, ko ga izpustimo, je Gates dejal, da enostavno moramo preiti povsem na »ničlo« glede izpustov. Omenja vetrno in sočno energijo, ki to že omogočata. Po pisanju Guardiana je to odmik od njegovih preteklih pisanj, ko v OVE ni videl toliko možnosti.

»Če res hočemo pomagati najrevnejšim družinam po svetu, moramo najti način, da jim omogočimo poceni in čisto energijo,« je jasen Gates, ki prizna, da sta »čas in energija« ločena od njunih prizadevanj na področju odpravljanja revščine in izboljšanja zdravja, a še kako povezana. Mlade zato poziva, naj s svojimi idejami pridejo na plano, kajti svet potrebuje nove invencije. »Potrebujemo močnejše, bolj ekonomične rešitve,« je jasen.

Bill Gates: Potrebujemo energetski čudež - Ćista energija

Bill Gates

V intervjuju za Bloomberg, ki je bil mišljen za promocijo njegovega pisma, je Gates svojo optimistično napoved tudi malce bolj pojasnil. »Kar moramo narediti, da verjetnost za preboj dvignemo zelo visoko, je to, da ustvarimo približno 12 poti oziroma načinov, da pridemo do tja. Recimo, zajemanje ogljika ali sekvestracija je ena pot. Jedrska fizija je druga. Sončno gorivo je tretja. Za vsako od teh poti boste potrebovali približno pet zelo raznolikih skupin znanstvenikov, ki menijo, da imajo ostale štiri skupine narobe in da so nore.« Ob tem je dodal, da »koalicija za energetski preboj« že razmišlja o novih investicijskih pristopih, ki bi prinesli več denarja za raziskave in razvoj kot tradicionalni skladi tveganega kapitala. (Vir: trajnostnaenergija.si)

Brad Pitt in varčna raba energije

Brad Pitt in varčna raba energije

Kako slavni varčujejo denar pri računih za energijo

Arnold Schwarzenegger v misiji za ohranitev modrega planeta

Arnold Schwarzenegger v misiji za ohranitev modrega planeta

Zvezdniške misije za ohranitev modrega planeta