Električni BMW iz 1972

Na olimpijskih igrah v Münchnu je bavarski proizvajalec predstavil nov koncept eko-mobila

BMW se lahko danes pohvali s sodobnim električnim modelom i3 ali pa športnim Plug-in hibridom i8, vendar pa je malo znanega o tem, da je 45 let nazaj naredil funkcionalen električni avtomobil.

Predhodnik današnjih električnih Plug-in hibridnih avtomobilov je model 1602e.

 

Osnova za e-vozilo je bil standardni model 1602. Pri tem je bila edina razlika v tem, da so namesto motorja z notranjim zgorevanjem, postavili v električno različico 12 vrtilnih akumulatorjev skupne kapacitete 12,6 kWh ter mase 350 kg.

Akumulatorji so z električno energijo polnili pogonski Boschev elektromotor, ki je bil zmožen proizvesti 44 KM (32 kW) in jih prenesti na zadnji par koles. Maksimalna dosežena hitrost je bila 100 km/h,  hitrost od 0 do 50 km/h pa naj bi dosegel v 8 sekundah.

BMW je naredil le dva primerka modela 1602e in slednja sta služila kot promocijski material tekom Olimpijskih iger v Münchnu leta 1972.

Eko-mobila sta v optimalnih prometnih pogojih lahko prevozila do 30 km, kljub temu, da je proizvajalec navedel maksimalno avtonomijo pri 61 km. Ta avtonomija pa je bila dosežena pod pogojem, da se avto premika s konstantno hitrostjo do 50 km/h.

BMW 1602e je imel vgrajen tudi sistema regenerativnega zaviranja in je tako lahko del zaviralne energije pretvarjal v električno energijo in jo skladiščil v akumulatorjih.

Glede na skromen doseg so »bavarci« ocenili, da serijska izdelava ni možna ter odnehal od nadaljnjega razvoja električnega avtomobila. Po nekaj desetletjih so obrisali prah iz načrtov in se vrnili k začetkom električnega pogona ter do danes uspešno izdelal električni model (i3) in par Plug-in hibridnih avtomobilov. (Vir: BKTV)

 

Preberite še:

Mobilnost prihodnosti / BMW VISION next100

Vozilo, ki postavlja v ospredje vaše potrebe.

Električna mobilnost

Električna mobilnost

Bi tudi vi vozili eko-mobil?

Seveda bi, … če ne bi bil tako drag, če bi bilo več električnih polnilnic, če bi bil polnilni čas baterij, če bi bil doseg avtomobilov daljši …