Energijsko varčna hiša - Hiša, ki te objame, zaščiti in potolaži

Škotska hiša, ki je varčna kot Škoti sami.

Visokokvalitetno domovanje je narejeno iz kovinskega ogrodja in lesa ter tako nudi prijetno toplino doma. Na plaži enega izmed najsevernejših škotskih otokov kot pravi škotski vojak kljubuje sunkom vetra, dežju in nizkim temperaturam ter se po robu postavlja škotski tradiciji.

Skrivajoč se pod angleško travo razkriva željo po enostavnosti, zlitju z divjo naravo in simbiozo s horizontom, ki se skoraj dotika severnega tečaja. Z njene zelene strehe lahko opazuješ oblake ali pa se enostavno prepustiš objemu njene bele notranjosti.

Kljub neprijaznem okolju naj bi bili stroški za ogrevanje domovanja zaradi dobre tesnosti, sistema za rekuperacijo zraka, aerodinamične oblike in ogrevanja na biomaso, mizerni – predvidevajo, da okoli 40 evrov na letni ravni!

“Koliko arhitekturnega bohotenja dejansko potrebujemo? Ravno prav, da nas zaščiti in potolaži. Ravno prav, da nas navdihne. Ravno prav, da zaživimo. Ravno prav, da se povežemo z mestom kjer živimo. Bolje imejte manj dragocenega, kot veliko povprečnega«, je povedal o “škotski” hiši britanski novinar Kevin McCloud.

BB&NW


Raziskava Energetske Učinkovitosti Slovenije – REUS 2015

  • Slaba četrtina gospodinjstev (24 %) ima uporabno površino stanovanja med 60 in 80 m2, sledi petina gospodinjstev (20 %) z uporabno površino med 80 in 100 m2 (porast glede na leto 2012). V primerjavi z letom 2012 je padel delež tistih, katerih uporabna površina je med 40 in 60 m2.