»Hobithiša« – ekohiša prihodnosti?

S pravilno postavitvijo “hobithiša” je odporna na potresne sunke, ogenj, veter,…

Dante Bini je prvo hišo »Binishell«, kakor jo je prvotno poimenoval, razvil v 60-ih letih prejšnjega stoletja. Trenutno na njenem nadaljnjem razvoju dela njegov sin, arhitekt, Nicoló Bini. 

»Hobithiša« – ekohiša prihodnosti?

Ena izmed glavnih prednosti sistema je v tem, da se za postavitev hiše ali pa celotnega naselja lahko uporabljajo izključno lokalni delavci, ob tem pa ni nobene potrebe po težki mehanizaciji.

 

Koncept temelji na napihnjeni nosilni ceradi, ki se nato dodatno obdela z betonom. Kot temelj služi betonska podlaga na katero se cerada najprej pripne z jeklenimi kotniki in nato napihne s pomočjo puhala. Sledi večslojno oblaganje z betonom, ki se lahko uredi strojno ali ročno. Ob tem je med sloji betona v obliki mreže prepletena tudi žica ali vrvica, ki služi kot armatura in še dodatno učvrsti samo konstrukcijo.  Zanimivo je tudi dejstvo, da se s pravilno nego lahko eno cerada uporabi tudi za do 100 postavitev!

»Napihljiva hobithiša« je lahko v določenih izvedbah premera tudi do 35 m.

Za razliko od očeta, ki je hotel delati čim bolj kompleksne objekte, sin stremi k čim cenejšim in enostavnejšim izvedbam za gradnjo. Tako lahko s pomočjo malo domišljije naredimo zelo lično, ekološko in navsezadnje relativno poceni naselje, saj osnovni model hiše stane le 3.500 $. (Vir: Minds)

“Hobithiša”: Kako jo zgraditi?

Preberite še:

  Naredite hišo iz plastenk
Kartonska hiša – »za sabo« Kartonska hiša – »za sabo«