Načrtujeta čiščenje celotnega Pacifika!

Avstralska surferja Peter Ceglinski in Andrew Turton sta naredila izjemno napravo za čiščenje oceanov.

Izum, ki zelo spominja na koš za smeti, je zelo preprosta in učinkovita metoda čiščenja morja. Iz tega naslova je še toliko bolj čudno zakaj ideja ni prej uvidela luč sveta.

To oceansko vedro ima filtrirni sistem podoben akvarijskemu in hkrati predstavlja potencial za očiščenje celotnega oceana. Lahko jo postavimo kjerkoli v morje, saj plava in med tem absorbira vase vse odpadke ali olja, ki se nahajajo na morski gladini. V “čistilnem” vedru se odpadki zadržujejo, medtem ko se na drugem koncu filtrirana voda vrača nazaj v ocean.

Ekološki projekt – Seabin

Ekološki projekt – Seabin

Oceanska posoda za smeti lahko deluje 24 ur na dan in ob tem je še zanimivo dejstvo, da v štirih letih testnega delovanja ni zajela nobene ribe ali kakršnekoli druge morske živali. Vsekakor bo ta izum prihranil veliko denarja pri čiščenju pristanišč, saj bo delo potekalo veliko lažje in hitreje zaradi manjše potrebe po delovni sili.

Načrtujeta čiščenje celotnega Pacifika!

Ekološki projekt – Seabin

Fanta načrtujeta, da bosta v roku naslednjih desetih let očistila celoten Pacifik. Ne glede na to, da se zavedata velikosti »zalogaja«, vseeno popolnoma verjameta v svoj produkt in uspešen konec. Do sedaj sta zbrala okoli 230.000 dolarjev potrebnih za izdelavo večjega števila košar kar predstavlja približno 85% celotne vsote. (Vir: Blic/Metro)

Ekološki projekt – Seabin

Načrtujeta čiščenje celotnega Pacifika!

 


Ali ste vedeli?

  • Nivo morja in oceanov se je od leta 1870 dvignil za 20 centimetrov.

 

Naredite hišo iz plastenk

Ali bi živeli v hiši narejeni iz plastenk? Ko boste prebrali to novico boste morda spremenili mnenje.

 

Kaj nam lahko o naši prihodnosti pove ena sama plastenka?

Če bi pozvali plastenko, naj spregovori, bi verjetno dejala takole …