Največje ekološko mesto na svetu / RSAA

V mongolski stepi nastaja največje samo-oskrbno ekološko mesto na svetu pod taktirko arhitektonskega biroja iz Kölna.

Mesto, imenovano Maidar City bo imelo predvidoma 300.000 prebivalcev, univerzo, veliko muzejev, turističnih zanimivosti, prostor za filmsko industrijo … in če bo realizirano, bo morda namesto Ulan Batorja postalo novi politični center Mongolije.

Načrti upoštevajo stroge ekološke direktive. Lastni vodni rezervoarji, ki se bodo polnili s padavinami in vodami iz okoliških planin, bodo imeli obliko jezer, ki bodo služila tudi za oddih in rekreacijo. Energija bo pridobivana iz obnovljivih virov, (fotovoltaika, veternice …). Mesto bo imelo decentraliziran stavbni in transportni koncept, kar pomeni, da bo več “centrov” in s tem manj potrebe po mikrotransportih znotraj mesta in več možnosti za obvladovanj destinacij peš ali s kolesom.

Za daljše poti bo poskrbel mestni transport, kakor tudi električna, oziroma eko-mobil vozila. V bližini bodoče naselbine je tudi že rezerviran prostor za samooskrbno poljedeljstvo. Celoten projekt bodo začeli graditi okoli velikega kipa Bude, ki naj bi bil višji od 50 metrov.