Energetsko učinkovita hiška iz večinoma naravnih materialov, ki jo lahko postavimo kjerkoli

Energetsko učinkovita hiška iz večinoma naravnih materialov, ki jo lahko postavite kjerkoli, pa verjetno ne samo v Ameriki, od koder prihajajo ti posnetki.

Vse več nas je, zelene narave pa vse manj in tako smo blizu scenariju, ki napoveduje velike selitve ljudi iz enega območja v drugega zaradi spreminjajoče klime in posledično pomanjkanja vode. Do takrat pa lahko uživamo na planini, ob morju, ali celo v predmestnem naselju v podobnih mojstrovinah. Če postavimo na streho sončne celice, bi lahko proizvedli dovolj električne energije za potrebe bivanja, če ne v Ljubljani kjer je mogoče premalo sončnih dni, pa verjetno na Primorskem ali na Štajerskem. Za vodo tudi obstaja rešitev – deževnica. Slednje je, vsaj zaenkrat, v Sloveniji v izobolju, tako da z malo navdiha lahko pridete do mobilne, samozadostne hišice sredi narave – kjerkoli.
Več: tinyhouseswoon.com


Ali ste vedeli?

Enodružinska hiša v Bovcu, brez kakovostne izolacije, ogrevane površine okoli 150 m2, ki vzdržuje temperaturo prostora okoli 23 stopinj Celzija in uporablja sodoben kotel na sekance, ima letni strošek ogrevanja okoli 1.400 €. Že znižanje temperature za 2 stopinji bi pomenilo prihranek okoli 170 € letno*. Izolacija fasade in podstrešja v debelini 10 cm pa bi strošek ogrevanja zmanjšala še za dodatnih 550 € letno*. Z omenjenimi ukrepi bi lahko strošek ogrevanja prepolovili.

Preverite tukaj koliko vi lahko prišparate na vaši hiši, stanovanju ali pisarni.