Neslišna vetrna turbina za energetsko neodvisnost

Skoraj neslišna vetrna turbina je nov paradni konj na področju obnovljivih virov energije

Čeprav je vetrna energija ena najčistejših oblik obnovljivih virov energije v svetu, se še vedno veliko ljudi ne strinja s postavitvijo vetrnih turbin. Največkrat jabolko spora predstavlja hrup, ki ga povzročajo in s tem vplivajo na okolje. Določeni ljudje, ki živijo v bližini turbin, pravijo, da jih nizkofrekvenčni hrup ne moti. Spet drugi pa tarnajo, da jih to moti in so celo prepričani, da je ta hrup turbin odgovoren za zdravstvene težave.

Nizozemsko podjetje imenovano Arhimed je odločno, da spremeni to miselnost in je v ta namen predstavilo vetrno turbino “Liam F1 Urban”. Podjetje obljublja, da bo omenjena turbina povečala učinkovitost vetrnih turbin in da lahko zaradi tega zmanjšate svoje račune za električno energijo. Hkrati pa njihova turbina deluje skoraj neslišno!

Neslišna vetrna turbina za energetsko neodvisnost

“Ta kompaktna vetrna turbina, s premerom 1,5 metrov, bo povzročila revolucijo v svetu proizvodnje električne energije,” so povedali v izjavi. “Dodatna okoljska prednost za kupce pa je ta, da je “Liam F1″ zelo tiha, se enostavno prilega strehi hiše in nima slabosti običajnih vetrnih turbin.”

Neslišna vetrna turbina je ime dobila po znamenitem grškem matematiku in inženirju Arhimedu. Njena glavna prednost je to, da lahko proizvede v enem letu 1500kWh energije že pri hitrostih vetra le 5 m/s. Ta količina energije je ekvivalentna približno polovici potrebne električne energije povprečnega gospodinjstva na letnem nivoju.

Poleg inovativne oblike in zvišane učinkovitosti, pa je njeno delovanje zaradi spiralne oblike skoraj neslišno. Ob tem se turbina samodejno postavi v smer vetra in se tiho začne vrteti.

Neslišna vetrna turbina

Seveda pa bo na realne rezultate potrebno še nekoliko počakati in takrat bomo lahko govorili o tem ali je turbina izpolnila vse svoje obljube. Kljub temu pa je vsak korak pri razvoju vetrnih turbin zelo dobrodošel in hkrati tudi velik korak v smeri pametnejše, bolj zelene tehnologije, ki jo nujno potrebujemo. (Vir: mic.com)


Ali ste vedeli?

Ventilator porabi le eno desetino energije, ki jo porabi klimatski sistem; senčniki, žaluzije, rolete in hlad noči pa sploh ne potrebujejo energije.

 

Preberite še:

 Nove veterne turbine z izgledom drevesa Nove veterne turbine z izgledom drevesa
 Ob 125 letnici je Eifflov stolp postal vetrna elektrarna Ob 125 letnici je Eifflov stolp postal vetrna elektrarna