Ni voda, niti nafta, a postaja najbolj cenjen vir!

Po vodi in nafti se lahko zgodi, da bi bil ravno pesek povod za morebitne konflikte med državami!

Znanstvenik Pascal Peduzzi, direktor oddelka za zaščito okolja pri ZN, je med raziskovanjem na Jamajki pred šestimi leti ugotovil, da se svet bojuje, verjeli ali ne, okoli peska.

Pascal Peduzzi

Pascal Peduzzi

Pesek je nekaj kar se nam zdi zelo samoumevno. Vendar pa se je povpraševanje za ta vir tako povečalo, da se je ustvaril že celo črni trg. “Peščena-mafia” je odgovorna tudi za erozijo tal na Jamajki in, da ne boste presenečeni, ko boste prebrali naslednje – včasih pesek varujejo kar oboroženi varnostniki. Pesek, kot gradbeni material, je prestal preizkus časa, saj je bil v uporabi od starodavnega Egipta 3.500 let pred našim štetjem. Ravno to je podlaga, da je dandanes njegova uporaba splošno razširjena.

Vse od takrat, ko je gradbeništvo doživelo globalni razcvet in pa tudi zaradi novih tehnologij, ki se uporabljajo pri vrtanju nafte, se je povpraševanje po pesku nenadoma povečalo. V letu 2015 je bilo trgovanje vezano na ta resurs v ZDA “težko” 8,7 milijarde dolarjev.

Po vodi, pesek predstavlja naravni material, ki se najpogosteje uporablja. Povpraševanje po pesku na svetu je zelo neenakomerno porazdeljeno, saj je Kitajska lani porabila več peska kot ZDA v zadnjih 10 letih.

Ni voda, niti nafta, a postaja najbolj cenjen vir!

Kitajska je sicer peti največji uvoznik peska na svetu. Tudi Združeni arabski emirati, ki so obdani s puščavskim peskom, ga uvažajo v višini 456 milijonov dolarjev. Razlog za to se skriva v strukturi in obliki. Puščavski pesek, ki nastaja kot posledica delovanjem vetra, je preveč gladek, da bi se uporabljal v gradbeništvu. Vendar pa se vsi ti globalni premiki peska odražajo tudi v ekologiji. Po nekaterih ocenah bo izkoriščanje peska privedlo do erozije plaž na svetu. (Vir: SD)

 

Pesek postaja vse bolj iskani naravni vir

 

  Največje ekološko mesto na svetu

V mongolski stepi nastaja največje samo-oskrbno ekološko mesto na svetu pod taktirko arhitektonskega biroja iz Kölna.

 Pitne vode je vse manj Pitne vode je vse manj

Kapljico po kapljico je človeštvo vse bližje pomanjkanju pitne vode, opozarjajo Združeni narodi.