Nove veterne turbine z izgledom drevesa

“Vetrovno drevo” – možna alternativa velikim veternicam za proizvodnjo električne energije

Vsi poznamo veterne elektrarne v obliki vsem znanih belih, ponavadi zelo visokih “propelerjev”, ki po mnenju nekaterih kazijo izgled podeželja in slabo vplivajo na ptice. Prihodnost bo pokazala, ali je “vetrovno drevo” prava alternativa, ki bo zadovoljila del vse večjega povpraševanja po energiji iz obnovljivih virov in pomirila okoljevarstvenike, ki velikokrat nasprotujejo umeščanju energetskih objektov v prostor.

 

 

Tree Vent je zanimiva ideja, ki k nam prihaja iz Francije. Prvo “drevo” naj bi postavili na trgu Concorde v Parizu in s tem pokazali, kako se lahko ta tehnološka inovacija vklaplja v urbano sredino.

 

 

Približno 12 metersko konstrukcijo sestavlja 72 umetnih listov, ki s tihim obračanjem v vetru proizvajajo električno energijo. Vsak list je mini turbina, pritrjena na glavno konstrukcijo, ki skriva kable in generator. Predvideni so tudi za najboj ekstermene vremenske pogoje.

 

 

Vsako vetrovno drevo je sposobno proizvajati 3,1KW, kar je dovolj za napajanje mestne ulične svetilke, električnega Eko-Mobila, ali, če se jih postavi v skupino, tudi celotne stavbe.