Ob 125 letnici je Eifflov stolp postal vetrna elektrarna

Nekoč najviša zgradba na svetu je dobila vetrnici, ki bosta prispevali k boljši promociji obnovljivih virov energije.

Čipkasta lepotica, ki je v očeh Parižanov ob izgradnji veljala za mestno grdobo, danes pa je eden od najbolj prepoznavnih svetovnih mestnih simbolov, je te dni dobila dve vetreni turbini. Proizvajali bosta 10.000 kWh električne energije na leto in s tem poboljšali energetsko učinkovitost stolpa. Ameriški izdelovalec je zagotovil, da bo proizvedena energija zadostovala za komercionalni del prvega nadstropja, piše londonski Gardijan.

 

Ob 125 letnici je Eifflov stolp postal vetrna elektrarna

Vetrenici sta skoraj neslišni, ker pa sta prebarvani v podobno barvo kot stolp, sta tudi skoraj nevidni za milijone turistov, ki ga vsako leto obiščejo. Nahajata se na višini 120 metrov, kar omogoča dober izkoristek stalnih vetrov. Turbine z vertikalno osovino sicer proizvajajo manj energije kot klasične, a so oblikovane za mestna območja, v katerih so vetrovi manj predvidljivi in pogosto menjavajo smer. Razen tega je Eifflov stolp opremljen tudi z LED svetili, solarnimi paneli in sistemom za izkoriščanje deževnice.

Francozi so pokazali, da gredo v korak s časom. Če bi bil Eifflov stolp slovenski, bi se verjetno zalomilo pri spomeniškem varstvu, zavodu za ohranjanje kulturne dediščine, zavodu za zaščito mestnih jeder ali kakšni podobni ustanovi.

BB&DT