Hibridni tovornjak: Po »Tesla Motors« prihaja še »Nikola Motor Co.«

Veliki znanstvenik kar naprej navdihuje ameriške poslovneže

Hibridni tovornjak »Nikola One«

Eden od največjih znanstvenikov in izumiteljev moderne dobe, Nikola Tesla,  predstavlja velik vzor Američanom. O tem priča novo dejstvo, saj se je pojavil nov proizvajalec vozil z njegovim imenom. Potem, ko je Elon Musk zelo dobro uveljavil vsem poznano znamko “Tesla Motors”, na sceno prihaja nekoliko manj inovativen Trevor Milton, čigar podjetje nosi naziv “Nikola Motor Company”. Za razliko od “Tesle”, je Miltonov nabor nekoliko širši, a pogon njegovih vozil ne temelji popolnoma na električni energiji. Prvi in hkrati tudi najbolj značilen produkt podjetja naj bi bil model “Nikola One”. Slednji predstavlja koncept hibridnega tovornjaka, ki naj bi spremenil svet transporta na globalnem nivoju.

Omenjeni tovornjak lahko prevaža 36 ton tovora in ga poganja električna energija, ki se črpa iz ogromnega seta baterij. Vredno je dodati, da se takšen način ponaša z dvakrat nižjimi stroški prevoza v primerjavi z dizelskimi pogonskimi agregati.

Številčne Li-Ion baterije, skupne kapacitete 320 kWh, polni plinska turbina moči 400 kW. Proizvajalec ponuja zavidljive karakteristike motorja, in sicer maksimalna hitrost na 6% klancu znaša okoli 105 km/h, doseg pa se približa 2000 km. Zanimiv je tudi podatek, da so pospeški do hitrosti 96 km/h večji kot pri dizelskem konkurentu. Seveda vse omenjeno velja ob polni obremenitvi tovornjaka.

Poleg večjega udobja, bodo novi tovornjaki inovativnega proizvajalca opremljeni tudi z možnostjo avtonomne mobilnosti. Cena se bo gibala predvidoma med 350.000 in 420.000 ameriškimi dolarji.

Terensko vozilo “Nikola Zero”

Poleg tega pa “Nikola Motor Company” predvideva na tržišče plasirati tudi  model “Nikola Zero”. Slednji predstavlja terensko vozilo, ki sloni na velikih kolesih in je oddaljeno od podlage 36,5 cm. Maksimalni doseg z baterijami s kapaciteto 50 kWh bo znašal 240 km, cena tega mini terenca pa bo okoli 40.000 $.

Po »Tesla Motors« prihaja še »Nikola Motor Co.«

»Nikola Zero«

Torej, eko-mobili počasi in preudarno prihajajo med nas vse bolj številčno. (Vir: SD)

»Nikola One«

 

Preberite še:

Začelo se je! Tekma med Porschejem in Teslo

2015

Začelo se je! Tekma med Porschejem in Teslo

 Avtomobil na slano vodo

2014

Avtomobil na slano vodo je začel svoje potovanje po Evropi