Prva LED-sijalka na svetu, ki se hladi z zračno črpalko

  • Prva LED-sijalka na svetu, ki se hladi z zračno črpalko

Ameriško podjetje GE (General Electric) je predstavilo prvo stovatno LED-sijalko, ki se hladi s pomočjo zračne črpalke.

Inovativni dizajn je prvi te vrste v LED-industriji, saj preprečuje pregrevanje svetlobnih diod in omogoča, da inženirji v standardno velikost sijalke zapakirajo dvakrat večje število LED-čipov.

Strokovnjaki so zapakirali 1600 lumnov v izredno majhen dizajn sijalke. Korporacija GE je sodelovala s podjetjem Nuventix, s katerim so ustvarili pomanjšano tehnologijo zvočnih impulzov, ki je bila prvotno namenjena za hlajenje večjih elektronskih naprav.

Vibrirajoča membrana potiska zračne tokove

Sijalka vsebuje tako imenovan sistem SynJet, v katerem vibrirajoča membrana potiska zračne tokove čez hladilna rebra, s čimer potroji njihovo učinkovitost. Tehnologija je izredno tiha in ima življenjsko dobo 100.000 ur. Podobno kot vsak polprevodnik se LED-diode hitro pregrejejo, če jih ne shranjujemo na hladnem. Novi sistem pa omogoča, da na majhno območje zapakiramo dvakratno število LED-čipov.

Energijsko varčna sijalka

Inovacija je odlična rešitev za energijsko varčno razsvetljavo v domu, saj lahko z njo učinkovito nadomestimo standardne stovatne žarnice na svetilno nitko, ki so v Evropski uniji sicer že nekaj časa prepovedane. Sijalka pa pri tem porabi le 27 vatov energije. Na voljo je v zatemnilnem dizajnu, njena pričakovana življenjska doba pa je 25.000 ur. Začetna cena pa naj bi znašala okoli 40 evrov. Vir: Dnevnik


Raziskava Energetske Učinkovitosti Slovenije / REUS 2015

Med vrstami sijalk v notranjih prostorih so najbolj pogoste kompaktne fluorescentne sijalke, sledijo navadne žarnice z žarilno nitko. V primerjavi z letom 2012 je zaznati pozitiven okoljski trend, saj se je značilno povečal delež LED sijalk in padel delež navadnih žarnic z žarilno nitko.


Ali ste vedeli?

Sijalke porabijo štirikrat manj energije kot navadne žarnice z žarilno nitko in trajajo vsaj desetkrat dlje. Če bi v vseh slovenskih gospodinjstvih eno 100W žarnico, ki gori 3 ure dnevno, zamenjali s sijalko, bi prihranili skoraj toliko energije, kot je porabijo vse slovenske bolnišnice skupaj.

Preberite še:

 Varčna žarnica ali varčna sijalka?

Varčna žarnica ali varčna sijalka?

Ob zamenjavi 6 navadnih žarnic (60W) s sijalkami lahko prihranite tudi do 50€/leto …

Logo_PorabimanjAPP_energetski-svetovalec

Preverite koliko lahko prihranite pri ogrevanju, klimatizaciji, električnih napravah in osebnem prevozu.