Prvi komercialni avtomobili na sončno energijo / Pozitivna energija

Prvi komercialni avtomobili na sončno energijo bi lahko bili naprodaj še pred letom 2020

Študenti nizozemskega podjetja – Solar Team Eindhoven – so dokazali, da je mogoče že danes izdelati družinski avtomobil, ki ga v celoti poganja sončna energija. Leta 2013 so celo zmagali na cestni preizkušnji World Solar Challenge po Avstraliji v kategoriji Cruiser razreda WSC. 3022 km so premagali v 40 urah in 14 minutah in dosegli najboljše razmerje med potovalno hitrostjo in varčnostjo.

Prvi komercialni avtomobili na sončno energijo / Pozitivna energija Prvi komercialni avtomobili na sončno energijo / Pozitivna energija Prvi komercialni avtomobili na sončno energijo / Pozitivna energija

Črpanje nafte in kasnejša predelava v derivate, ki se uporabljajo kot pogonska sredstva za stotine milijonov vozil širom sveta, predstavljata okoljsko katastrofo že sama po sebi. Piko na i seveda dajejo še izpuhi, ki jih pločevinaste škatle bruhajo med vožnjo v okolje dan za dnem. Medtem ko danes marsikdo ne more več brez avtomobila, je nizozemsko podjetje Solar Team Eindhoven dokazalo, da ti lahko delujejo brez naftnih derivatov. Njegovi nadobudni raziskovalci so namreč pripravili prvi avtomobil, ki ga poganja sončna energija.

Pri pripravi ekološkega avtomobila Stella je sodelovalo kar 22 študentov. Ti so z izjemno inovativnostjo dokazali, da je mogoče že danes z obstoječo tehnologijo izdelati avtomobil, ki za delovanje potrebuje zgolj sočno energijo. Dokler podobnih avtomobilov ne začnejo izdelovati serijsko, lahko tukaj izberete okolju prijazen eko-mobil ali pa si predelate avto na plin. Pred tem pa lahko pogledate, koliko lahko z določenimi ukrepi privarčujete pri gorivu.