Prvi električni tovornjak na svetu

Po električnih avtomobilih, so tu že električni tovornjaki!

Novo 12,8-tonsko električno vozilo je predstavnik prihodnosti tovornega prometa z ničnimi emisijami CO2, ki je kot nalašč za transport po velikih mestih.

Električni pogon tovornjakov je imel do nedavnega zelo omejeno uporabo zaradi visokih stroškov in slabšega dosega. A zdaj so se stvari močno spremenile na boljše. Polnilni čas za akumulatorje se je močno zmanjšal, ob tem pa so karakteristike motorja veliko boljše kot nedavno. Poleg tega vse več ljudi živi v mestih in to kaže na potrebo po urbanem prevozu tovora. Ocena ZN je, da bo do leta 2050 na Zemlji živelo devet milijard ljudi, od katerih jih bo približno 70 odstotkov prebivalo v urbanih območjih. Posledično je potrebno kolikor se le da zmanjšati onesnaževanje okolja in zagotoviti kakovosten, hiter in stroškovno učinkovit prevoz blaga in drugih potrebščin znotraj samih mestih. To je bil razlog zakaj so pri Mercedesu ustvarili novo vozilo na električni pogon.

To novost v avtomobilski industriji poganjata dva elektromotorja skupne moči okoli 250 kW. Za »hranjenje« motorjev so zadolžene tri močno zmogljive litij-ionske baterije s kapaciteto 212 kWh. To povedano drugače omogoča temu tovornjaku doseg približno 200 kilometrov in je v večini primerov dovolj za dnevno vožnjo po mestih. Prazna baterija se sicer na standardizirani polnilnici v Evropi napolni že v dveh do treh urah. Poleg tega  ima vozilo vgrajen tudi regenerativni zavorni sistem, ki med zaviranjem vrača del energije v same baterije.

Značilnost projekta »Urban eTruck« je skoraj neslišno premikanje in zelo živahno obnašanje med vožnjo, podobno kot pri različici z dizelskim motorjem. Največja dovoljena masa vozila znaša 26 ton. Baterije so nameščene vzdolžno v okviru podvozja in so v primeru trka ustrezno zaščitene. (Vir: Blic)

Električni tovornjak: »Urban eTruck«

Preberite še:

Prva električna avtocesta na svetu

Prva »električna« avtocesta na svetu

Samovozeče vozilo: To je prihodnost tovornega transporta

Samovozeče vozilo

To je prihodnost tovornega transporta