Prvi solarni športni avto, ki lahko pelje… neskončno daleč!

Ali ima lahko avto, ki ga poganja sončna energija neomejen domet?

Pred kratkim smo pisali o prvih avtocestah prihodnosti, katere bodo imele “odstavni” pas, ki bo omogočal električnim avtomobilom polnjenje med samo vožnjo. Pisali smo tudi o letečih avtomobilih, ki sploh ne bodo rabili avtocest ter o že delujočem “namiznem šejkerju”, ki lahko iz plastičnih smeti proizvaja pogonsko gorivo za klasična vozila. Tokrat pa vam predstavljamo idejo o solarnem vozilu s hollywoodskim imenom “The Immortus” ali Nesmrtni. 

Dvosedežni “športnik” je plod avstralskega podjetja EVX Ventures, ki je znano po sodobnejših električnih in solarnih vozilih. »Nesmrtnik« je pokrit s solarnimi celicami površine 7 m2 in ima litijske baterije s kapaciteto 10 kWh. Zahvaljujoč zelo majhni masi, prazen tehta 500 kg, ekstremno visoki aerodinamičnosti ter posebnemu podvozju pa nam nudi užitke kot pravi športni jekleni konjiček. K temu pa pripomore tudi pospešek, saj pospeši od 0 do 100 km/h v 7 sekundah.

 

Prvi solarni športni avto, ki lahko pelje… neskončno daleč!

Prvi solarni športni avto, ki lahko pelje… neskončno daleč!

 

Ob uporabi kombinacije energije iz baterij in sončne energije znaša domet vozila, ob povprečni hitrosti 85 km/h, celo 550 kilometrov. Pri tem ni zanemarljivo dejstvo, da je najvišja hitrost »konjička« zavidljivih 150 km/h. Definitivno najzanimivejše pa je dejstvo, da v kolikor imate na voljo zadosti sončne energije, se lahko s hitrostjo 60 km/h vozite neskončno daleč. Resnično Nesmrtnik v pravem pomenu besede!

Predvidevajo, da bodo prototip ob zadostni finančni podpori končali do konca leta 2016. Začetna cena takšnega vozila pa se bo po napovedih gibala okoli 300.000 €. V kolikor  imate na vašem računu omenjeni znesek lahko že naslednje leto s “The Immortus-om” postanete “nesmrtni” ljubitelj uporabe obnovljivih virov energije.

Več: evxventures.com