Zugo je novi Yugo!

Zugonostalgija! Novi električni „Yugo“ se bo imenoval „Zugo“.

Omislil in oblikoval ga je mladi beograjski oblikovalec z imenom Miloš Paripović.

Zanimiva je zgodba okoli ideje za ime, saj je Paripović hotel vtipkati “Yugo”, a ker se včasih na tipkovnicah zamenjata “y” in “z” je na ekranu kar na enkrat zasijal napis “Zugo”. Takoj je začutil, da je to dobra zamenjava oziroma dobra ideja za ime naslednika legendarnega Yuga.

Zugo je novi Yugo!

Avtor inovativnega načrta novodobnika z imenom “Zugo” je s tole zamislijo na temo “Dizajn novega tipa karoserije za tranzicijske ekonomije v 2020” osvojil peto mesto na veliki konferenci o avtomobilskem dizajnu “Auto(r)”, ki se je leta 2011 odvijala v Zagrebu. Ne glede na navidez slabo uvrstitev je postal prava mala internetna senzacija.

Inspiracijo za obliko vozila je Paripović vlekel iz vicev. Na zadnjem delu vozila je vgradil grelce katere naj bi pozimi pomagali ljudem med potiskanjem “Zuga” bodisi zaradi okvare ali zaradi pomanjkanja elektrike do naslednje hitre polnilnice ali navadne vtičnice. Vse, ki bi se pri tem zabavnem početju »švercali« pa naj bi registriral posebej za to nameščen senzor! Seveda je v ta namen tudi primerno zmanjšana masa, saj je avtomobil narejen iz lahkih kompozitnih materialov. Ne glede na to, da inovator predvideva električni pogon pa bo imel »Zugo« vgrajen start&stop sistem, ki bo ugasnil avto med mirovanjem na semaforju. Seveda pa je tudi ta napredni sistem vgrajen z zgodovinsko noto, saj je njegov predhodnik to večkrat počel tudi brez želje lastnika

Zaenkrat  seveda še ni nobene najave, da bi se lahko dejansko novodobni Yugo začel izdelovati. Vseeno pa Miloš, ki je končal Akademijo za uporabno umetnost na Dunaju, verjame, da bo novi “Zugo” postal realnost.

Ali ste vedeli?

  • “Yugo” se je izdeloval cela tri desetletja med letoma 1978 in 2008. V tovarni v Kragujevcu so skupno izdelali 794.428 avtomobilov.
  • Iz njega so se celo delali norca po raznoraznih razstavah v USA, Jeremy Clarkson v BBC-jevi TV oddaji Top Gear pa ga je pognal v zrak s tankovsko granato. Vozil ga je tudi Bruce Willis v filmu Umri pokončno. Z druge strani pa je Yugo predstavljal sanje velikega števila ljudi v bivši skupni državi predvsem zaradi poceni nadomestnih delov in enostavnega popravila. (Vir: Kurir)

Raziskava Energetske Učinkovitosti Slovenije – REUS 2015

  • 10 % gospodinjstev se bo v naslednjih 12 mesecih verjetno odločilo za nakup novega avtomobila, dober odstotek za vgradnjo avtoplinskega sistema, 9 % pa za nakup električnega vozila (če bi z enim polnjenjem prevozili do 300 km).