Nahajate se tukaj

Hlajenje v pasjih dnevih

Porabi manj, moj energetski svetovalec, učinkovita raba energije

Hlajenje prostorov v vročih poletnih dneh postaja vse bolj neizbežno.

Uporaba klimatske naprave, ki jo ima 26% slovenskih gospodinjstev (REUS 2015*), lahko poveča znesek na računu za dobro tretjino, zato poskrbimo za pravilno izbiro in namestitev glede na velikost in namembnost prostora, prav tako pa tudi za primerno izbiro temperature – ta naj bo največ za 8° C nižja, kot na prostem. Pri hlajenju si pomagajmo tudi z žaluzijami, roletami in drugimi oblikami zastiranja steklenih površin, ki ne trošijo energije. 

(*Raziskava energetske učinkovitosti Slovenije / REUS 2015)


Ali ste vedeli?

  • Ventilator potrebuje eno desetino energije, ki jo porabi klimatski sistem.
  • ​Dolgotrajnejše zračenje pri priprtih oknih je neučinkovito. 
  • Poleti zunanje rolete lahko zmanjšajo temperaturo tudi do 8°C.
  • Možno je vzdrževati nekoliko višje temperature in nekoliko večjo vlažnost brez opaznega občutka neugodja uporabnikov. Zvišanje sobne temperature iz 23 °C in 50% relativne vlažnosti na 25,5 °C in 55 % relativno vlažnost bo zmanjšalo porabo energije za hlajenje za približno 13%.
  • Inverterska naprava pa ob uravnavanju moči vzdržuje želeno temperaturo brez ugašanja. Na ta način je delovanje tišje in se manj energije porabi kot ob ponovnem zagonu aparata.
  • Svetlejša barva hiše bo odbijala celoten spekter bele svetlobe in bo potrebno več časa, da se segreje. Zato bo tudi potreba po hlajenju manjša. več ...

Preverite koliko lahko prihranite pri ogrevanju, klimatizaciji 
in električnih napravah.
 

Porabi manj, moj energetski svetovalec, učinkovita raba energije

 

Člani mreže SINERGIJA