Primer 1 / Regija 3 / 160 m2

Štajersko-savinjska regija


Regija/kraj: Šaleška dolina, Šoštanj
Vrsta stavbe: Enodružinska hiša
Ogrevalna površina: 160 m2
Tip črpalke: Zemlja-voda
Dobavitelj: Gorenje, d.d.


Družina Bricman se je leta 2010 vselila v enodružinsko hišo zgrajeno po sodobnih nizkoenergijskih standardih. Ovoj stavbe zgrajen iz modularne opeke, ki ima 160 m2 ogrevalne površine, so izolirali s 15 cm izolacije iz stiroporja in vgradili PVC okna s trislojno zasteklitvijo.

Vgradili so nizkotemperaturni sistem talnega ogrevanja, kjer maksimalna temperatura ogrevalne vode (predtoka) znaša 35°C. Nizko temperaturno talno gretje s toplotno črpalko stroškovno spada med najučinkovitejše ogrevalne sisteme. Toplotna črpalka slanica/voda dosega zelo dobra grelna števila (COP) v začetku ogrevalne sezone, ker zemljina akumulira toploto sonca, ki jo prejema skozi poletje. V začetku ogrevalne sezone (Oktobra in Novembra) je temperatura vira še nad 10°C, kxar doprinese k dobremu letnemu grelnemu številu.

Sistem toplotne črpalke:

Zaradi ustrezne velikosti parcele, na kateri stoji hiša so se odločili za ogrevalni sistem s toplotno črpalko zemlja/voda GORENJE TERRAGOR, ki se uporablja tako za ogrevanje kot pripravo sanitarne vode. Toplotno črpalko TERRAGOR s toplotno močjo 14 kW, je montiralo podjetje ChB ELECTRIC, d.o.o. iz Polzele, ki je izdelalo tudi projekt za vgradnjo toplotne črpalke in ostale storitve (svetovanje, izvedba projekta, zagon sistema).

Za izkoriščanje toplote okolja (zemljine) so 1,2 do 1,7 m pod površjem vgradili zemeljski kolektor s skupno površino cca. 400 m2. Površina zemeljskega kolektorja mora biti približno 2 krat večja od ogrevalne površine. Na velikost kolektorja poleg tega vpliva tudi  kvaliteta zemlje. Vlažna, ilovnata zemlja daje 25-30 W/m2 energije, medtem ko suha tla niso priporočljiva za vgradnjo kolektorja.

Učinki investicije:

Skupna investicija v celotni sistem toplotne črpalke skupaj z zemeljskim kolektorjem, zalogovnikom ogrevalne vode, hranilnikom sanitarne vode, elektro in plinsko inštalacijo je znašala približno 11.000 €. Celotna investicija navadno stane cca. 12.000 €, vendar je družina Bricman sama poskrbela za izkop zemlje in postavitev kolektorja ter si tako znižala investicijske stroške. Po izvedeni investiciji je v ogrevalni sezoni med 8.10.2011 in 30.6.2011 toplotna črpalka za ogrevanje in pripravo sanitarne vode porabila 6.532 kWh električne energije. V povprečju je mesečni strošek za električno energijo znašal cca. 60,00 €, vendar so tu vključeni tudi ostali porabniki električne energije: hladilnik, pralni stroj, računalnik itd. Letno tako poraba električne energije znaša cca. 720,00 €, vključujoč z vsemi porabniki električne energije v hiši.

Izjava naročnika:

Z ogrevalnim sistemom s toplotno črpalko zemlja/voda smo zelo zadovoljni zaradi nizkih stroškov in učinkovitega ogrevanja celega objekta. Poleg tega celotno ogrevalno sezono nismo potrebovali dogrevanja z drugim virom . Obratovalni stroški so nizki tudi zaradi nižje cene dobave električne energije, ki jo omogočajo dobavitelji električne energije v primeru inštalacije toplotne črpalke. Izbira toplotne črpalke zemlja/voda z zemeljskim kolektorjem, se je izkazala za zelo primerno, saj se temperatura zemlje tudi v zimskem času ni spustila pod 5°C.

Besedilo in fotografije:

Gorenje d.d.

Kontakt:

Partizanska 12, 3503 Velenje

T: 03 899 1000, 03 899 2980

E: matej.ribic@gorenje.com

www.gorenje.si

Izdaja in oblikovanje:

Informa Echo d.o.o. / 2012

Pravno obvestilo: 

Nadaljnja uporaba info-lista je dovoljena z navedbo vira.