• Vrste klimatskih naprav / Pozitivna energija / Foto: Pexels

Hlajenje in prezračevanje

Hlajenje prostorov

Hlajenje prostorov v vročih poletnih dneh postaja vse bolj neizbežno. Uporaba klimatske naprave, ki jo ima 17 % slovenskih gospodinjstev (REUS 2012*), lahko poveča znesek na računu za dobro tretjino, zato poskrbimo za pravilno izbiro in namestitev glede na velikost in namembnost prostora, prav tako pa tudi za primerno izbiro temperature – ta naj bo največ za 8° C nižja, kot na prostem. Pri hlajenju si pomagajmo tudi z žaluzijami, roletami in drugimi oblikami zastiranja steklenih površin, ki ne trošijo energije. 

*Raziskava energetske učinkovitosti Slovenije – REUS 2012

Prezračevanje

Udobje bivanja je v veliki meri odvisno od kakovosti zraka v prostoru. Novejše gradbene tehnologije omogočajo mehansko – prisilno prezračevanje, večina pa še vedno prezračuje na naraven način – z odpiranjem oken. Pri tem se lahko še posebno pozimi izgubi veliko toplote, zato je pomembno, da prostore zračimo v toplejšem delu dneva tako, da za nekaj minut popolnoma odpremo okna ali vrata. Pri na kip odprtih oknih je namreč potrebnega več časa, da se zrak izmenja. Ob nižjih zunanjih temperaturah naj zračenje traja krajši čas. Več kot 60 odstotkov slovenskih gospodinjstev prezračuje z na stežaj odprtimi okni, žal pa le slaba petina ob tem vedno zapre radiatorske ventile (REUS 2011*). 

*Raziskava energetske učinkovitosti Slovenije – REUS 2011

Ne ohlajajmo pod 25 stopinj C

Priporočena nastavitev klimatske naprave je minimalno 25 °C in ne nižje. Vsaka nastavljena stopinja višje (26, 27 ali več) predstavlja prihranek od 6 do 8% pri stroških na letni ravni. Nižanje nastavljenih stopinj na manj kot 25 pa lahko povzroči precej povečan letni strošek za energijo.

Zvišajmo točko nastavitve temperature hladnega zraka na termostatu

Večina klimatizacijskih sistemov je projektiranih za vzdrževanje temperature na 22°C do 24°C suhega termometra in 50% relativne vlažnosti. Možno je vzdrževati nekoliko višje temperature in nekoliko večjo vlažnost brez opaznega občutka neugodja uporabnikov. Zvišanje sobne temperature iz 23 °C in 50 % relativne vlažnosti na 25,5 °C in 55 % relativno vlažnost bo zmanjšalo porabo energije za hlajenje za približno 13 %.

Izbirajmo klimatske naprave glede na velikost stanovanja

Pri nakupu klimatske naprave izberimo takšno, ki je ustrezne moči glede na velikost stanovanja. S pretiravanjem pri izbiri moči ne dosežemo pozitivnih učinkov. Izbrana naprava naj bo uvrščena v energetski razred A. Naprave, opremljene z invertersko tehnologijo, so manjši porabniki električne energije.

Ali ste vedeli?
Najbolj razširjene klimatske naprave, tako imenovani “Split” klima-sistemi, v eni uri porabijo 1-3kWh električne energije.

Pri nakupu klime preverite ali aparat ima oznako “Energetska zvezdica”. Takšna naprava ni nujno dražja, ker je cena odvisna od več faktorjev. Če lahko izbirate, vedno izberite energetsko varčne, učinkovite aparate.

Logo_PorabimanjAPP_energetski-svetovalec

Preverite koliko lahko prihranite pri ogrevanju, klimatizaciji, električnih napravah in osebnem prevozu.