Prevoz

Slovenska gospodinjstva za dnevne prevoze najpogosteje uporabljajo avtomobil, ki pa je žal najmanj učinkovito prevozno sredstvo. Kljub temu ni opaziti statistično značilnega trenda zmanjšanja uporabe. Gospodinjstva za dnevne prevoze uporabljajo avtomobile v kar 73 odstotkih. Pomemben delež teh gospodinjstev sicer kaže pripravljenost za spremembo prevoznih navad, vendar se je ta delež glede na raziskavo REUS v zadnjem času zmanjšal. Z avtomobilom, ki ga ima 80 % gospodinjstev, v povprečju na leto naredimo slabih 24.000 km. Povprečni letni strošek nakupa goriv na gospodinjstvo za avtomobile znaša dobrih 2.200 EUR.

*Raziskava energetske učinkovitosti Slovenije – REUS 2012

Takoj po zagonu motorja začnite z vožnjo

in ugasnite motor, ko stojite na mestu več kot minuto. Sodobni motorji vam omogočajo takojšen začetek vožnje in s tem nižjo porabo goriva.

Ali ste vedeli?
Kar 44 odstotkov voznikov nikoli ne ugasne motorja, če na mestu stojijo več kot minuto, pogosto pa to počne le 13 odstotkov (raziskava REUS 2012).

Preberite članek: Ogrevanje avta pred vožnjo ni smisleno →

Vožnja v prostem teku

Pri vožnji v prostem teku (npr. po klancu navzdol ali pri ustavljanju pred semaforjem) vozilo troši gorivo, da motor ne ugasne. Pri zaviranju z nižjo prestavo pa je poraba enaka nič.

Redni servis – manj CO2

Poskrbite, da bo vaše vozilo redno in dobro vzdrževano. Zamašeni zračni filtri ali slabo vzdrževane svečke močno povečajo porabo goriva. Stalno preverjajte tudi nivo olja. Pravilno vzdrževana vozila so bolj učinkovita in pripomorejo k zniževanju emisij CO2.

Ali ste vedeli?
Navade pri vzdrževanju avtomobila so pri lastnikih precej različne, a večina (53 odstotkov) avtomobil servisira redno v rokih proizvajalca ali vsaj enkrat letno (raziskava REUS 2012).

Logo_PorabimanjAPP

Preverite koliko lahko prihranite pri ogrevanju, klimatizaciji, električnih napravah in osebnem prevozu.