Zabava in delo / Standby

Številne naprave v našem domu porabljajo električni tok tudi takrat, ko jih aktivno ne uporabljamo. Nepotrebna potrošnja električne energije se skriva tam, kjer sveti kakšna lučka ali elektronska ura, ali pa so naprave tople na otip, čeprav niso vključene. Razvili smo tudi slabe navade, da imamo hkrati vklopljenih več naprav, čeprav nas sploh ni v istem prostoru, ali pozornost posvečamo nečemu drugemu. Med najbolj pogostimi primeri sta televizor in računalnik. Zaradi njih znesek na računu vsak mesec brez potrebe zraste za 5 ali več odstotkov. Podobno kot v letu 2012 skoraj polovica (48 %) električne naprave na splošno izklopi iz stanja pripravljenosti, ko jih ne uporablja. Povečal pa se je delež gospodinjstev (33 % v primerjavi z 20 % v letu 2012), ki ima pogosto vklopljene aparate kot so televizija in računalnik, četudi jih ne gledajo oziroma uporabljajo. Če ne želimo po nepotrebnem porabljati energije, naprave iz stanja pripravljenosti izklopimo s pritiskom na gumb (TV, računalnik, …), popolnoma izklopimo napravo iz stikala (če so naprave priključene na razdelilec s stikalom za vklop in izklop, lahko naenkrat izklopimo vse hkrati) polnilcev in adapterjev pa ne puščamo v vtičnici.

*Raziskava energetske učinkovitosti Slovenije – REUS 2015

stanje pripravljenosti / Pozitivna energija


Poraba energije naprav v stanju pripravljenosti

Stanje pripravljenosti

Naprave v stanju pripravljenosti, še zmeraj trošijo energijo.

Ali ste vedeli?
Zaradi aparatov v stanju pripravljenosti porabimo okoli 5 ali več odstotkov elektrike v tipičnem gospodinjstvu zaman, kar na letni ravni pomeni približno 30 EUR.

Prihranek na letni ravni

Če bi vsa slovenska gospodinjstva nehala uporabljati stand-by elektriko, bi na letni ravni prihranili toliko električne energije, kot je porabijo gospodinjstva v slovenskem mestu velikosti Maribora. To bi prihranilo gradnjo dveh manjših elektrarn, vsake moči približno 25 mW (velikost elektrarne na Savi) in preprečilo izpust 170.000 ton CO2, kar predstavlja emisije, ki nastanejo za ogrevanje približno 30.000 gospodinjstev s kurilnim oljem.

Izklopimo vse z enim stikalom

Najbolje je naprave, ki ob izklopu z daljinskim upravljalnikom ostanejo v stanju pripravljenosti, imeti priključene preko posebnega električnega priključka, ki ima stikalo za popolno prekinitev električne energije. Tako z enim gumbom poskrbimo za popoln izklop vseh priključenih naprav.

Logo_PorabimanjAPP

Preverite koliko lahko prihranite pri ogrevanju, klimatizaciji, električnih napravah in osebnem prevozu.