• Koristno / Nasvet / Kuhanje / Foto: Pexels

Kuhanje

V kuhinji smo Slovenci precej vestni, saj nas kar 88% običajno uporablja pokrovke med kuhanjem (REUS 2012*). Tako lahko prihranimo do četrtino energije, potrebne za pripravo jedi, če uporabimo ekonom lonec ali soparnik pa kar do 70% energije. Še nekaj energije lahko prihranimo, če kuhamo v posodi, ki je približno enako velika kot grelna površina. Včasih so gospodinje kuhale predvsem na navadnih električnih ploščah, pri katerih se izgubi kar polovica toplote. Bolj primerni so steklokeramični kuhalniki, kjer se kuhalna površina hitro segreje, izkoristek pa znaša približno 60%. Najboljši izkoristek pa imajo plinski in indukcijski kuhalniki. V Sloveniji 37% gospodinjstev za pripravo hrane uporablja klasičen plinsko – električni kuhalnik, nekaj manj jih uporablja steklokeramični kuhalnik, indukcijskega (tudi kombiniranega s steklokeramičnim ali plinskim) pa manj kot 10% (REUS 2012*). 

*Raziskava energetske učinkovitosti Slovenije – REUS 2012

Kuhalno ploščo izklopimo nekaj minut pred koncem kuhanja

… saj je v plošči še dovolj akumulirane toplote, da hrano primerno skuha. Ko voda zavre, zmanjšajmo moč kuhalne plošče ali plinskega gorilnika do točke, ko voda še vedno vre. Električno pečico izklopimo približno 10 minut pred koncem peke, saj je v njej dovolj toplega zraka, ki se jed speče do konca.

Koliko električne energije porabi električni štedilnik? / Porabimanj INFO


Koliko električne energije porabi električni štedilnik?

Uporabljajmo “ekonom lonec”

Kadar je le mogoče, uporabljajmo tako imenovani “ekonom lonec”. Kuhajmo v pokritih posodah s pokrovi, ki dobro tesnijo. Izbirajmo kuhalno posodo iz materialov, ki omogočajo dobro toplotno prevodnost in enakomerno porazdelitev toplote.

Velikost kuhalne plošče izberemo glede na premer posode

Če je majhna posoda na veliki plošči, je povsem neizkoriščen obod, od koder energija uhaja v zrak.

Logo_PorabimanjAPP

Preverite koliko lahko prihranite pri ogrevanju, klimatizaciji, električnih napravah in osebnem prevozu.

Kako porabiti manj energije pri kuhanju hrane / Pozitivna energija / Ilustracija: Zvonko Čoh