Pranje in sušenje perila

Pranje perila

Pranju perila se ne moremo izogniti, zato je dobro vedeti, da račun za električno energijo zmanjšamo, če pralni in sušilni stroj uporabljamo v času male tarife (vsak delavnik od 22.00 do 6.00 ure naslednjega dne ter vsako soboto, nedeljo in dela prost dan od 0.00 do 24.00 ure). Pri tem poskrbimo, da je boben vedno poln, kot to počne 90 % ali več gospodinjstev (REUS 2012*). Kadar je perila manj, uporabimo program za polovično naložen boben, ki bo prihranil do 25 % električne energije. Porabo zmanjšamo tudi s pranjem pri nižjih temperaturah. Pralni stroj namreč kar 90 % energije porabi za ogrevanje vode. Če zmanjšamo temperaturo s 40 na 30 °C bomo porabo električne energije zmanjšali za tretjino, pri pranju na 60 namesto na 90 °C pa jo bomo kar prepolovili.

*Raziskava energetske učinkovitosti Slovenije – REUS 2012

Sušenje perila

Če je le mogoče, perilo posušimo na svežem zraku in tako prihranimo 4 % zneska na računu za električno energijo, ki bi ga sicer porabili za delovanje sušilnega stroja – tega uporablja dobra petina slovenskih gospodinjstev. Ob nakupu novega pralnega ali sušilnega stroja pa izberemo energijsko učinkovitega iz razreda A ali višje – v slovenskih gospodinjstvih je takšnih že kar večina naprav. V razred B jih sodi le med 8 in 17 % (REUS 2012*).

*Raziskava energetske učinkovitosti Slovenije – REUS 2012

Izbirajmo stroje, ki imajo varčne programe pranja

Pralni in sušilni stroji spadajo med večje porabnike električne energije saj porabijo skoraj 10 % električne energije v gospodinjstvih. Pri nakupu pralnega stroja izberimo takega, ki spada v razred varčnih porabnikov vode in električne energije. Priporočamo takega, ki ima varčne programe pranja.

Uporabljajmo energijsko varčne programe

Pri pranju porabimo do 90 % električne energije za ogrevanje vode. Uporabljajmo energijsko varčne programe, za npr. normalno umazano belo bombažno perilo izberemo poseben program pri 60 ºC (razen tekstila za bolnike in dojenčke); pri tem prihranimo do 40 % električne energije. Pranje pri 60 ºC porabi samo polovico električne energije v primerjavi s pranjem pri 90 ºC.

Posebni programi so vredni pozornosti - energetsko učinkovit pralni stroj / Pozitivna energija / Ilustracja: Zvonko Čoh

Pred sušenjem perila v sušilnem stroju čim bolj “centrifugirajmo” perilo

Pred sušenjem perila v sušilnem stroju čim bolj “centrifugirajte” perilo. Centrifuga  naj bo nastavljena na najmanj 1000 obratov v minuti. Če jo povečate na 1600 obratov, lahko pri sušenju v sušilnem stroju prihranite  tudi do 30% električne energije.

Logo_PorabimanjAPP

Preverite koliko lahko prihranite pri ogrevanju, klimatizaciji, električnih napravah in osebnem prevozu.