Ogrevanje sanitarne vode

Toplo vodo za umivanje in čiščenje potrebujemo praktično vsak dan v letu, za njeno pripravo pa porabimo veliko energije. Razveseljiv je podatek, da je pri uporabi tople vode večina precej skrbna. Med umivanjem zob in med miljenjem pri tuširanju toplo vodo zapreta več kot dve tretjini uporabnikov, pri ročnem pranju posode pa nekaj odstotkov manj (REUS 2012*). Gospodinjstva, ki sanitarno vodo ogrevajo lokalno z električnim bojlerjem (v Sloveniji je takih več kot 90 %) lahko strošek zmanjšajo za 12 % tako, da jo ogrevajo samo v času manjše tarife (vsak delavnik od 22.00 do 6.00 ure naslednjega dne ter vsako soboto, nedeljo in dela prost dan od 0.00 do 24.00 ure). Vedno več slovenskih gospodinjstev za ogrevanje vode uporablja obnovljive vire energije s pomočjo toplotne črpalke ali solarnega sistema, kar pripomore k zmanjšanju stroškov, hkrati pa omogoči manjše izpuste toplogrednih plinov. 

—–
*Raziskava energetske učinkovitosti Slovenije – REUS 2012

Izračunajte sami: Električna energija potrebna za pripravo tople sanitarne vode / Porabimanj INFO


Koliko elektrike in denarja porabite za ogrevanje vode?

Toplota iz okolice je brezplačna

V dobro izoliranih hišah je za ogrevanje priporočljiva uporaba kombinacije električne in energije okolice s pomočjo toplotnih črpalk. Z izrabo električne energije, pridobljene zgolj iz obnovljivih virov, temelji ogrevanje s toplotno črpalko 100% na obnovljivih virih energije, kar zmanjšuje porabo fosilnih goriv in emisij CO2. Za optimalno načrtovanje je priporočljiv posvet s strokovnjakom.

Toplota iz okolice je brezplačna. Toplotna črpalka je hladilni stroj, ki deluje v obratni smeri. Je ekološko najprijaznejši in energijsko najcenejši način segrevanja sanitarne vode in ogrevanja doma.

Uporabljajmo sončni potencial

Sonce v treh urah pošlje na zemljo toliko energije, kot je človeštvo porabi v enem letu. Z uporabo sprejemnikov sončne energije za ogrevanje sanitarne vode lahko zadovoljimo tudi do 80 % potreb po topli vodi, ter 30 do 50 % pri ogrevanju prostorov.

Če ne veste kako velik zalogovnik potrebujete, pomnožite število oseb v gospodinjstvu z povprečno rabo tople vode na dan, kar je približno 50 litrov. Rezultat povečajte za 50 % in dobili boste približno kapaciteto zalogovnika, ki ga potrebujete. Primer: 3 osebe x 50 = 150 + 50% = 225. Potrebujete torej zalogovnik s kapaciteto cca 225 do 250 l. Pri velikih sistemih to ni potrebno. Pravilno načrtovan sistem pa lahko predstavlja podporo ogrevanju doma. Za optimalno načrtovanje je priporočljiv posvet s strokovnjakom.

Vestno zapirajmo pipo

… takrat, ko vode neposredno ne potrebujemo, kot denimo med umivanjem zob, britjem, ročnim pranjem posode in podobnimi opravili.

Logo_PorabimanjAPP

Preverite koliko lahko prihranite pri ogrevanju, klimatizaciji, električnih napravah in osebnem prevozu.

Ali ima vaš grelec / bojler vročino? / Pozitivna energija / Ilustracija: Zvonko Čoh