Ogrevanje stanovanja

Ogrevanje prostorov v hladnem delu leta predstavlja za vsako gospodinjstvo velik strošek. Zmanjšamo ga lahko s pravilno naravnano temperaturo, ki naj bi v bivalnih prostorih znašala med 19 in 22° C, v spalnici pa med 15 in 18° C. Vsaka stopinja nad 20° C poveča porabo energije za 6 %, zato je vložek v termostatske naprave več kot upravičen. V slovenskih domovih se temperatura v času kurilne sezone najpogosteje giba med 21 in 22° C.  Večina gospodinjstev kot vrsto regulacije ogrevalnega sistema uporablja samo termostatski radiatorski ventil ali pa sobni termostat z nastavljanjem temperature. Le dobra četrtina (29 %) že ima na vseh svojih radiatorjih nameščene termostatske ventile. (REUS2011*). Še večji prihranek (tudi 50 % in več), ob tem pa tudi manjše izpuste CO2 dosežemo z investicijo v ogrevalni sistem s toplotno črpalko, sončnimi celicami ali v druge obnovljive vire energije.

*Raziskava energetske učinkovitosti Slovenije – REUS 2012

Eneja Varčun in Jure Varčun / Porabimanj INFO / Ilustracija: Branko Baćović


Več uporabnih nasvetov in informacij, ki jih po navadi trgovci ne povejo preberi na prenovljeni strani.

Vgradite dobro izolacijo v vaš dom

Izolacija je eden najučinkovitejših načinov za dolgoročno zmanjšanje emisij CO2 in varčevanje z energijo. Izguba toplote skozi zidove, streho in tla običajno znaša 50 odstotkov celotne izgube toplote v prostoru. Izolirajte rezervoarje z vročo vodo, cevi centralnega ogrevanja in praznine v stenah.

Pravilno programirajmo termostate

S Programiranjem termostata si zagotovimo, da bomo energijo uporabljali res le takrat ko jo potrebujemo. Ponoči ali ko nas ni v hiši, naj termostat ohranja nizko temperaturo, ko pa se zbudimo ali vrnemo domov, naj bo temperatura spet prijetna. Tako lahko zmanjšamo račun za ogrevanje tudi do 15 %.

Z uporabo termostatskih ventilov lahko prihranimo / Pozitivna energija / Ilustracija Zvonko Čoh

Nastavitev termostata ob odsotnosti

Kadar za nekaj dni zapustimo stanovanje, je priporočljivo termostat nastaviti na približno 15 °C. Važno je vzdrževati takšno temperaturo, da se zidovi ne podhladijo, saj bi v tem primeru za ponovno segrevanje porabili veliko več energije, kot je bomo porabili le za dogrevanje.

Logo_PorabimanjAPP

Preverite koliko lahko prihranite pri ogrevanju, klimatizaciji, električnih napravah in osebnem prevozu.

Naredi sam/a – Z mehurčasto folijo zmanjšajte toplotne izgube na oknih

Z mehurčasto folijo lahko na enostaven in cenen način izboljšate toplotno izolacijo starejših oken, strešnih oken ali zunanjih vrat. Ob tem lahko tudi zmanjšate kondenz.