Primer 2 / Regija 3 / 170 m2

Štajersko-savinjska regija


Regija/kraj: Savinjska regija, Škofja vas
Vrsta stavbe: Enodružinska hiša
Ogrevalna površina: 170 m2
Tip črpalke: Zrak-voda
Dobavitelj: Gorenje, d.d.


Enodružinska hiša je zgrajena po sodobnih nizkoenergijskih standardih. Ovoj stavbe iz porotherm opeke, ki ima 170 m2 ogrevalne površine, so izolirali s 10 cm stiroporne izolacije in vgradili PVC okna z dvoslojno zasteklitvijo in izolirali ploščo proti podstrehi s 30 cm kamene volne.

Vgradili so nizkotemperaturni sistem talnega ogrevanja. Maksimalna temperatura ogrevalne vode (predtoka) v kritičnih zimskih dneh je znašala 33°C. Nizko temperaturno talno gretje s toplotno črpalko stroškovno spada med najučinkovitejše ogrevalne sisteme. Na lastno pobudo stranke pri inštalaciji ni bil vgrajen dodatni el. grelec za morebitno dogrevanje v kritičnih zimskih dneh, ko temperature padejo tudi pod – 10°C, vendar je toplotna črpalka zrak/voda GORENJE AEROGOR sama zmogla pokriti toplotne izgube skozi vso ogrevalno sezono.

Sistem toplotne črpalke:

Odločili so se za ogrevalni sistem s toplotno črpalko zrak/voda GORENJE AEROGOR, ki se uporablja tako za ogrevanje kot pripravo tople sanitarne vode. Toplotno črpalko zrak/voda AEROGOR s toplotno močjo 14 kW je montiralo podjetje Elektromehanika Podpečan Jože s.p. iz Škofje vasi, ki je izdelalo tudi projekt za vgradnjo toplotne črpalke in ostale storitve (svetovanje, izvedba projekta, zagon sistema). Za izkoriščanje toplote okolja (zraka) so pred hišo postavili zunanjo enoto toplotne črpalke zrak/voda Gorenje, ki delujejo tako da s pomočjo tihega aksialnega ventilatorja vpihuje zrak skozi uparjalnik, kateri toploto zraku odvzema s pomočjo hladiva. Notranja enota s pomočjo kompresorja dvigne temperaturo uparjenega hladiva na višji temperaturni nivo ter jo odda sistemu ogrevanja.

Učinki investicije:

Skupna investicija v celotni sistem toplotne črpalke skupaj z zalogovnikom ogrevalne vode, hranilnikom sanitarne vode, električno in strojno inštalacijo je znašala nekaj več kot 11.000 €.

Po izvedeni investiciji je v sezoni 2011/2012, natančneje med Oktobrom 2011 in Oktobrom 2012 (Investicija v ogrevalni sistem s toplotno črpalko zrak/voda se giba med 9.000,00 € in 12.000,00, odvisno od specifik posameznega objekta.), toplotna črpalka za ogrevanje in pripravo sanitarne vode porabila 6.000 kWh električne energije. Stroškovno gledano to znaša 720,00 €, ob predpostavki da je cena el. energije znašala 0,12 €/kWh. Toplotna črpalka je namreč obratovala tudi v nizko tarifnem času, zato je povprečna cena kWH el. energije na letni ravni nekoliko nižja.

Izjava naročnika:

Z ogrevalnim sistemom s toplotno črpalko zrak/voda smo zelo zadovoljni. Na eni strani zaradi ekonomičnosti sistema zrak/voda, na drugi pa zaradi učinkovitega delovanja toplotne črpalke. Poleg  tega je naprava tudi zelo tiha. Sistem je skozi celotno ogrevalno sezono obratoval samostojno in ni bilo potrebe po dodatnem ogrevanju. Stroški ogrevanja so v skladu s pričakovanji nizki, skozi leto so enakomerno razporejen, pa tudi predvidljivi.

Besedilo in fotografije:

Gorenje d.d.

Kontakt:

Partizanska 12, 3503 Velenje

T: 03 899 1000, 03 899 2980

E: matej.ribic@gorenje.com

www.gorenje.si

Izdaja in oblikovanje:

Informa Echo d.o.o. / 2012

Pravno obvestilo: 

Nadaljnja uporaba info-lista je dovoljena z navedbo vira.