Izračun moči klimatske naprave

  • Klimatske naprave / Infografika: Branko Baćović, Informa Echo

Pred nakupom klimatske naprave si lahko že sami dokaj natančno izračunamo, kakšno moč naprave potrebujemo. Pri standardnih bivalnih prostorih postopamo na sledeč način:

  1. Določimo površino prostora, ki ga želimo klimatizirati. Površino izračunamo tako, da dolžino prostora pomnožimo s širino.
  2. To površino pomnožimo še z višino prostora in tako dobimo prostornino-volumen prostora v kubičnih metrih (m³).
  3. Dobljeno število kubičnih metrov pomnožimo s številko 25 (25W/m³) ter tako dobimo že prvo oceno kako močno klimatsko napravo potrebujemo. Pri prostornini 60 m³ je to naprava moči okoli 1500 W ali 1,5 kW
  4. Tej prvi oceni moramo prišteti še moč strojev in aparatov, ki se nahajajo v prostoru, ki ga želimo klimatizirati. Ko ti aparati (TV ali računalniki, …) delujejo, v prostor sproščajo dodatno toploto energijo, ki jo je treba nevtralizirati.
  5. Poleg tega moramo h gornji oceni prišteti tudi po 100 W hladilne moči za vsakega človeka, ki se nahaja v prostoru.

OPOMBA:

Če gre za podstrešje, ki je morebiti povrhu še slabo toplotno izolirano, ali pa imamo prostor z velikimi steklenimi stenami obrnjenimi proti jugu ali jugozahodu, potem je potrebno prostornino pomnožiti s številko 35W/m³, ali pa tudi več.

Logo PorabimanjAPP - energetski-svetovalec / Pozitivna energija

Preverite koliko lahko prihranite pri ogrevanju, klimatizaciji, električnih napravah in osebnem prevozu.

Varčunovi / Porabimanj INFO


Več uporabnih nasvetov in informacij, ki jih po navadi trgovci ne povejo preberi na strani …

Naredi sam/a – Z mehurčasto folijo zmanjšajte toplotne izgube na oknih

Z mehurčasto folijo lahko na enostaven in cenen način izboljšate toplotno izolacijo starejših oken, strešnih oken ali zunanjih vrat. Ob tem lahko tudi zmanjšate kondenz.