Hlajenje hrane

Hladilnik in zamrzovalnik sta nepogrešljiva gospodinjska pripomočka, ki morata biti stalno priklopljena na električno energijo, poleg tega pa sodita med največje potrošnike električne energije v gospodinjstvu. Njuno porabo lahko zmanjšamo že z nekaj preprostimi ukrepi, kot sta kratkotrajno odpiranje vrat in optimalna temperatura (okoli 5 °C v hladilniku in – 18 °C v zamrzovalniku). Nezanemarljivo je tudi odmrzovanje zamrzovalnika in zamrzovalnega dela hladilnika. Že 5 mm debela plast ledu namreč poveča porabo energije za 30 %. Približno polovica slovenskih gospodinjstev hladilne naprave odmrzuje dvakrat letno, temu pa se lahko izognemo z nakupom naprav, ki same uravnavajo debelino ledu. Zelo pomembna pri hladilnih napravah je tudi starost. 15 in več let stari aparati porabijo tudi do trikrat več energije kot novi. Zamenjava hladilne naprave z najbolj energijsko učinkovito lahko znesek na računu za električno energijo zmanjša za okoli 7 %. Okoli 40 % hladilnih naprav v slovenskih gospodinjstvih sodi v energijski razred A ali višje (REUS 2012*). Kljub hitremu tehnološkemu napredku je delež porabljene energije za delovanje hladilnih in zamrzovalnih aparatov v gospodinjstvih v povprečju skoraj tretjinski.

*Raziskava energetske učinkovitosti Slovenije – REUS 2012

Varčunovi / PorabimanjINFO / Ilustracija: Branko Baćović


Več uporabnih nasvetov in informacij, ki jih po navadi trgovci ne povejo preberi na prenovljeni strani.

Pri nakupu novih aparatov vedno izberimo najvišji energetski razred

Če kupujemo nove gospodinjske aparate, se prepričajmo, ali so energetsko učinkoviti. Pri nakupu novih aparatov vedno izberimo najvišji energetski razred in primerjajmo naprave z isto oznako energetskega razreda, saj se lahko poraba od modela do modela razlikuje.

Z uporabo aparatov razreda A+++ občutno zmanjšamo porabo elektrike / Pozitivna energija / Ilustracija: Zvonko Čoh

Pri varčevanju nam pomagajo nekateri hladilniki kar sami …

s funkcijami kot npr. samodejnim odstranjevanje ledu z uparjalnika, ali z zvočnim oz. svetlobnim signalom, ki nas opozori, da so vrata hladilnika odprta predolgo časa. Veliko pa lahko kljub sodobni tehniki še vedno prispevamo tudi sami.

Optimalna temperatura v hladilniku je približno 5 °C …

saj se poraba električne energije pri vzdrževanju nižje temperature močno poveča. Višja temperatura pa ni priporočljiva, saj se hrana hitreje pokvari. Nižja temperatura ne pomeni nujno tudi boljše hrambe hrane, poraba energije pa lahko zraste tudi do 15%. Optimalna temperature je med 4 in 6 stopinjami.

Temperaturo v našem hladilniku zlahka izmerimo, tako da položimo termometer v skodelico z vodo, ki jo postavimo v sredino hladilnika.

Logo_PorabimanjAPP

Preverite koliko lahko prihranite pri ogrevanju, klimatizaciji, električnih napravah in osebnem prevozu.