Osvetlitev

Ugašanje luči je eden od najpreprostejših ukrepov učinkovitega ravnanja z energijo. S skrbnim ugašanjem samo ENE luči po 2 uri na dan, ko je ne potrebujete, lahko v enem letu prihranite približno 22 € pri cevastih halogenskih žarnicah moči 200 W; 6,6 € pri navadnih žarnicah moči 60 W; 5 € pri halogenskih žarnicah moči 46 W; 2 € pri kompaktnih fulorescentnih sijalkah moči 18 W in 1,1 € za LED sijalke moči 10 W (Za izračun je vzeta cena električne energije od 15 cent/kWh – 2018).

V Sloveniji ima v notranjih prostorih nameščenih vsaj polovico sijalk že skoraj 50 % gospodinjstev (REUS 2015*).

*Raziskava energetske učinkovitosti Slovenije – REUS 2015

Izračun končne cene električne energije / PorabimanjINFO


Poznaš svojo končno ceno elektrike?

Najbolj varčna je ugasnjena luč

… zato jo ugašajmo povsod tam, kjer je ne potrebujemo. Če bi v vseh slovenskih gospodinjstvih ugasnili eno 100 W žarnico, ki bi sicer gorela 3 ure, bi prihranili toliko emisij CO2, kot bi jih nastalo, če bi pokurili kurilno olje, ki bi ga pripeljale cisterne v 7 kilometrski koloni.

Uporabljajmo varčne žarnice oz. sijalke

Nakup se povrne v enem letu, v nadaljnjih letih pa pobiramo obresti v obliki manjših stroškov za energijo. Porabijo namreč štirikrat manj energije kot navadne z žarilno nitko in trajajo vsaj desetkrat dlje. Če bi v vseh slovenskih gospodinjstvih eno 100W žarnico, ki gori 3 ure dnevno, zamenjali s sijalko, bi prihranili skoraj toliko energije, kot jo porabijo vse slovenske bolnišnice skupaj.

Z uporabo varč­nih sijalk lahko znižamo ra­čun za električno energijoSe nam je posvetilo? Ilustracija: Zvonko Čoh

Porabo elektrike uravnavajmo z domišljeno razporeditvijo luči

Pravilna razporeditev svetil pomembno vpliva na porabo električne energije. Pri novogradnjah načrtujmo razporeditev tako, da bo v prostore prišlo čimveč dnevne svetlobe. Prostori, v katerih se podnevi najdlje zadržujemo (kuhinja, dnevna soba), naj imajo okna proti jugu oziroma zahodu. Odvečne svetlobe se raje znebimo z dodatnimi senčili.

Logo_PorabimanjAPP

Preverite koliko lahko prihranite pri ogrevanju, klimatizaciji, električnih napravah in osebnem prevozu.