Osvetlitev

Ugašanje luči je eden od najpreprostejših ukrepov za učinkovito rabo energije (URE). S skrbnim ugašanjem 3 luči, ko jih ne potrebujete, lahko prihranite 36 EUR na leto in svoje izpuste CO2 zmanjšate za 400 kg. Če boste 3 navadne žarnice v lučeh, ki gorijo dalj časa, zamenjali z varčnimi sijalkami ali led diodami ter z namestitvijo senzorjev gibanja in rednim ugašanjem luči, ko jih ne potrebujete, pa lahko svoj račun za električno energijo zmanjšate za 5 % in več. V Sloveniji ima v notranjih prostorih nameščenih vsaj plovico sijalk že skoraj 50 % gospodinjstev. (REUS 2012*).

*Raziskava energetske učinkovitosti Slovenije – REUS 2012

Najbolj varčna je ugasnjena luč

… zato jo ugašajmo povsod tam, kjer je ne potrebujemo. Če bi v vseh slovenskih gospodinjstvih ugasnili eno 100 W žarnico, ki bi sicer gorela 3 ure, bi prihranili toliko emisij CO2, kot bi jih nastalo, če bi pokurili kurilno olje, ki bi ga pripeljale cisterne v 7 kilometrski koloni.

Uporabljajmo varčne žarnice oz. sijalke

Nakup se povrne v enem letu, v nadaljnjih letih pa pobiramo obresti v obliki manjših stroškov za energijo. Porabijo namreč štirikrat manj energije kot navadne z žarilno nitko in trajajo vsaj desetkrat dlje. Če bi v vseh slovenskih gospodinjstvih eno 100W žarnico, ki gori 3 ure dnevno, zamenjali s sijalko, bi prihranili skoraj toliko energije, kot jo porabijo vse slovenske bolnišnice skupaj.

Porabo elektrike uravnavajmo z domišljeno razporeditvijo luči

Pravilna razporeditev svetil pomembno vpliva na porabo električne energije. Pri novogradnjah načrtujmo razporeditev tako, da bo v prostore prišlo čimveč dnevne svetlobe. Prostori, v katerih se podnevi najdlje zadržujemo (kuhinja, dnevna soba), naj imajo okna proti jugu oziroma zahodu. Odvečne svetlobe se raje znebimo z dodatnimi senčili.

Logo_PorabimanjAPP

Vse ostale nasvete smo zaradi boljše uporabniške izkušnje prenesli v brezplačno spletno aplikacijo PORABImanj. Od sedaj naprej boste z ene točke lahko preverjali možne prihranke pri energiji in brali uporabne nasvete.