• Klimatske naprave / Foto: Shutterstock

Ali si lahko privoščim klimatsko napravo?

Morda do letošnjega poletja sploh niste razmišljali o hlajenju prostorov. Letošnje poletje pa se temperatura v mnogih predelih Slovenije vztrajno vzpenja do 40 ºC in v mnogih domovih in poslovnih prostorih, predvsem tistih na prisojnih legah, postaja nevzdržno vroče kljub zastiranju. Zato mnogi razmišljajo o nabavi klimatske naprave.

Če ste med njimi tudi vi, vas vabimo, da obiščete brezplačnega spletnega svetovalca Porabimanj. V nekaj minutah boste ugotovili, koliko bi se povečali stroški za elektriko, če bi začeli uporabljati klimatsko napravo. Če pa klimatsko napravo že uporabljate, boste ugotovili, koliko lahko prihranite z učinkovitim ravnanjem.

Varčunovi / Porabimanj INFO / Ilustracija: Branko Baćović

Več uporabnih nasvetov in informacij preberi na Porabimanj INFO.

Ali ste vedeli?

  • Če želimo hladiti dnevno sobo površine 25 m², ki ima 10 m² steklenih površin izpostavljenih soncu, brez senčil, ki ima tudi TV in računalnik, se bo naš strošek električne energije v tem primeru povečal za približno 90 € v sezoni hlajenja.
  • V primeru uporabe klimatske naprave v pisarniškem prostoru velikosti 60 m², ki ima 40 m² steklenih površin izpostavljenih soncu, brez senčil in 100 m² slabo izoliranih zunanjih sten, bi se strošek električne energije v sezoni povečal za približno 300 €, s predpostavko, da je v prostoru priključenih tudi 6 računalnikov.

Klimatske naprave / Foto: Shutterstock

Logo_PorabimanjAPP_energetski-svetovalec

V kolikor v aplikacijo vnesete točne podatke, se bo dobljeni strošek zelo približal realnemu. Ne odločajte se o nakupu klimatske naprave, dokler nimate celotne slike stroškov. Informacije pa lahko brez težav pridobite na spletu. Vaš energetski svetovalec vas pričakuje na naslovu Porabimanj.


Naredi sam/a – Mreža proti komarjem

Lažje boste spali pri odprtem oknu, obenem pa boste zmanjšali tudi potrebo po hlajenju s klimatsko napravo v vročih dneh.