• Indijanci že nabirajo drva / Foto: Pexels

Indijanci že nabirajo drva … mi pa lahko pred kurilno sezono preverimo tesnjenje oken …

… in na tista, ki slabše tesnijo, namestimo kakovostna tesnila. Samolepilni trakovi za tesnjenje so manj kakovostni in načeloma ne tesnijo kot bi morali. Že po zelo kratkem času namreč razpokajo, otrdijo, razpadejo in jih je potrebno odstraniti. Zato pri nameščanju tesnil priporočamo tista iz silikona.

Tesnila moramo na okna oziroma vrata namestiti po celi stični površini. V nasprotnem primeru bomo dosegli le to, da bodo puščala na drugih mestih kot bi sicer. VEČ →


Ali ste vedeli?

Pri dobro tesnjenih oknih moramo bivalne prostore pogosteje zračiti.


Raziskava REUS 2012

V dobri polovici gospodinjstev (55%) so že menjali okna, največ teh sanacij je bilo med letom 2000 in 2007 (43%), dobro tretjino (38%) pa so jih menjali po letu 2008. Največ oken je starih od 20 do 35 let (38%), dobra četrtina pa jih je starih od 5 do 20 let. Dobra polovica oken je lesenih (55%), slaba polovica pa plastičnih – PVC (43%). Prevladujejo enojna okna z dvoslojno zasteklitvijo – navadni termopan (40%). Dobra četrtina (27%) gospodinjstev ima škatlasto okno z dvojno zasteklitvijo.


Pravilno prezračevanje v ogrevalni sezoni / Pozitivna energija


Pravilno prezračevanje v ogrevalni sezoni.

Naredi sam/a – Z mehurčasto folijo zmanjšajte toplotne izgube na oknih

Z mehurčasto folijo lahko na enostaven in cenen način izboljšate toplotno izolacijo starejših oken, strešnih oken ali zunanjih vrat. Ob tem lahko tudi zmanjšate kondenz.