• Ko vas na snegu greje adrenalin ... Centralna regulacijska naprava, termostatski ventil / Pozitivna energija / Foto: Pexels

Ko vas na snegu greje adrenalin, naj bo doma nekoliko hladneje!

Nakup centralne regulacijske naprave in termostatskih radiatorskih ventilov je več kot upravičen.

Temperaturo v sistemu ogrevanja nastavimo na nižjo vrednost ponoči, ali ko nas čez dan dalj časa ni doma. Temperaturo znižamo le toliko, da se zidovi ne podhladijo, saj bi v tem primeru za ponovno segrevanje porabili veliko več energije, kot je bomo porabili le za dogrevanje. Z izbiro avtomatske regulacije temperature v prostorih v odvisnosti od zunanje temperature, lahko kratkoročno prihranimo do 5 % pri stroških za ogrevanje.

Regulacija temperature / Pozitivna energija


Regulacija temperature

Raziskava Energetske Učinkovitosti Slovenije – REUS 2015

V večini gospodinjstev je običajna dnevna temperatura med kurilno sezono med 21 in 22 stopinjami (53 %) oz. med 23 in 24 stopinjami (23 %). V primerjavi z REUS 2012 je zaznati dvig običajne dnevne temperature (predvsem na račun enodružinskih hiš), saj je značilno narasel delež višje temperature (23 do 24 stopinj) in padel delež nižje temperature (19 do 20 stopinj). V nočnem času kurilne sezone podobno kot v letu 2012 prevladuje temperatura med 17 in 18 stopinjami (46 %) ter 19 in 20 stopinjami (26 %), medtem ko nikogar ni doma pa do 8. stopinj.

Logo_PorabimanjAPP_energetski-svetovalec

Preverite koliko lahko prihranite pri ogrevanju, klimatizaciji, električnih napravah in osebnem prevozu.

Naredi sam/a – Z mehurčasto folijo zmanjšajte toplotne izgube na oknih

Z mehurčasto folijo lahko na enostaven in cenen način izboljšate toplotno izolacijo starejših oken, strešnih oken ali zunanjih vrat. Ob tem lahko tudi zmanjšate kondenz.