• Nizkoenergijsko domovanje / Foto: Pexels

Nizkoenergijsko domovanje

Z toplotno črpalko lahko v hiši znižamo stroške ogrevanja tudi do 80%.

Z okolju prijazno toplotno črpalko na električni pogon lahko v dobro izolirani hiši znižamo stroške ogrevanja tudi do 80%. Ker toplotna črpalka izrablja obnovljive vire energije, iz okolja brezplačno uporabi od 60 do 80 % energije. Poleg tega greje vodo, poleti pa prijetno hladi prostore.


Ali ste vedeli?

  • Ničenergijska hiša v letnem povprečju celotno energijo (toplota in električni tok) sama pridobi iz sončne energije, vendar ni neodvisna od javnega energetskega omrežja. Poleti presežek električne energije odvede v omrežje, pozimi pa jo iz njega jemlje. Letna bilanca je izravnana. Zgradba nima konvencionalnega ogrevalnega sistema.
  • Energijsko samozadostna hiša (neodvisna) vse potrebe po energiji (ogrevanje, sanitarna voda, elektrika za gospodinjstvo in razvetljavo) pokrije z neposredno izrabo sončne energije. Zgradba ni priključena na javno energetsko omrežje.
  • Plusenergijska hiša ustreza energijsko samozadostna hiši, pridobivanje elektrike v sončnih celicah pa je tako obširno, da je dosežen presežek. To se doseže z aktivno izrabo sončne energije in izkoriščanjem vseh možnih energijskih prihrankov. Višek energije se odda v javno električno omrežje. (Vir: Kapital)


Toplotne črpalke

Raziskava Energetske Učinkovitosti Slovenije / REUS 2015

Pri menjavi ali dopolnitvi ogrevanja bi anketirana gospodinjstva najverjetneje izbrala centralno ogrevanje (60 %), sledi etažno centralno ogrevanje (14 %). Med napravami bi najverjetneje izbrali toplotno črpalko zrak-voda (17 %) ali specialni kotel na lesno biomaso (16 %). Izbira slednjih dveh naprav prevladuje predvsem pri enodružinskih hišah, medtem ko bi gospodinjstva iz večstanovanjskih stavb verjetneje izbrala klimatsko napravo ali kamin.

Logo_PorabimanjAPP_energetski-svetovalec

Preverite koliko lahko prihranite pri ogrevanju, klimatizaciji, električnih napravah in osebnem prevozu.

Naredi sam/a – Z mehurčasto folijo zmanjšajte toplotne izgube na oknih

Z mehurčasto folijo lahko na enostaven in cenen način izboljšate toplotno izolacijo starejših oken, strešnih oken ali zunanjih vrat. Ob tem lahko tudi zmanjšate kondenz.