Optimalna temperatura v hladilniku je približno 5 °C

  • Optimalna temperatura v hladilniku je približno 5 °C / Ilustracija: Zvonko Čoh

V poletnih mesecih sta hladilnik in zamrzovalnik nepogrešljiva gospodinjska pripomočka, ki poskrbita, da je pijača primerno ohlajena in da so kocke ledu vedno na voljo. Ker sodita med največje potrošnike električne energije v gospodinjstvu, je dobro vedeti, kako lahko porabo zmanjšamo že z nekaj preprostimi ukrepi:

  • Prvi ukrep je kratkotrajno odpiranje vrat – le toliko, da iz njega vzamemo oziroma vanj položimo želena živila. Za vsako minuto odprtih vrat naprava porabi dodatne tri minute, da znova vzpostavi želeno temperaturo.
  • Drugi ukrep je nastavitev primerne temperature. Naprave ni treba nastaviti na maksimum, saj takrat porablja tudi maksimalno količino energije. Optimalna temperatura v hladilniku je okoli 5 °C,  v zamrzovalniku pa -18 °C.

Raziskava Energetske Učinkovitosti Slovenije – REUS 2012

Skoraj polovica vprašanih trdi, da sta tako hladilna kot zamrzovalna naprava pri posameznem odpiranju vrat odprta do 5 sekund, podoben delež vprašanih pa ima vrata odprta več kot 5 sekund. V primerjavi s preteklim merjenjem pri napravah opažamo padec dolžine časa odprtosti vrat pri odpiranju.

Hlajenje / Porabimanj INFO


Več uporabnih nasvetov in informacij preberi na…

Logo PorabimanjAPP - energetski-svetovalec / Pozitivna energija

Preverite koliko lahko prihranite pri ogrevanju, klimatizaciji, električnih napravah in osebnem prevozu.